ERC vol retirar els honors a Joan Carles I i reprovar el govern espanyol des dels ajuntaments

Els ajuntaments amb representació republicana impulsaran mocions en aquest sentit

Els grups municipals d'Esquerra Republicana registraran els propers dies als seus respectius consistoris una moció per retirar els honors a Joan Carles I i per reprovar l'actuació del govern espanyol en la seva fugida, per tal que sigui debatuda als propers plens municipals. Així ho ha anunciat el partit en un comunicat, en què detalla que aquesta moció proposa la retirada de la Medalla d'Or de la ciutat en aquells municipis on li hagi estat atorgada, així com la resta de títols honorífics i reconeixements personals o els carrers en homenatge a Joan Carles I.

"Si bé la fugida del rei emèrit no ha estat una sorpresa, atesos els precedents similars que els Borbons han repetit històricament, mereix tot el rebuig la complicitat activa del govern  de l'Estat espanyol en aquesta operació de sortida clandestina. Una "fugida d'Estat" que per sí mateixa implica el reconeixement de capteniment irregular per part de l'actual dinastia monàrquica", diu el comunicat d'ERC. En aquest sentit, la moció defensa la reprovació del govern espanyol per la seva "col·laboració necessària en la sortida del rei emèrit, tal i com va reconèixer el president espanyol, Pedro Sánchez, en una operació destinada a protegir-lo de la justícia suïssa".

 

La moció també pretén reafirmar el dret d'autodeterminació de Catalunya, així com la solidaritat amb qualsevol iniciativa per exercir el dret democràtic de la ciutadania espanyola a decidir lliurement sobre el seu futur. Per últim, defensa traslladar tots aquests acords a les institucions de la Unió Europea, i instar la Comissió Europea a actuar en defensa de l'estat de dret, tot exigint a l'Estat espanyol la deguda estricta aplicació dels tractats que regulen les obligacions dels estats en aquest àmbit.

 

Comentaris