El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
ERC vol que el Parlament exigeixi el compliment del dictamen del grup de treball de l’ONU
  • CA

ERC ha registrat una moció al Parlament que insta el Govern a fer les “gestions necessàries” per exigir al govern espanyol que compleixi el dictamen del grup de treball sobre detencions arbitràries de l’ONU que demana la llibertat del líder d’ERC, Oriol Junqueras, el president d’Òmnium, Jordi Cuixart, i el diputat de JxCat, Jordi Sànchez. La iniciativa es votarà en el ple de la setmana vinent i defensa que el govern espanyol ha de complir el dictamen “d’acord amb els tractats internacionals en matèria de drets humans que l’Estat espanyol ha signat i ratificat”.

També reclama que la Generalitat difongui el dictamen i faci les gestions necessàries perquè el Govern de Pedro Sánchez el divulgui per “tots els mitjans disponibles i de la manera més àmplia possible”. Amb aquesta moció, ERC vol que el Parlament constati que el govern espanyol “ha de complir amb les seves obligacions internacionals en matèria de drets humans en comptes de posar en dubte el contingut del dictamen i l’honorabilitat dels integrants del grup de treball”.

Així mateix, proposa que la Cambra catalana “denunciï la vulneració dels drets polítics” de Junqueras i els seus votants per part del Tribunal Suprem en haver impedit que el líder d’ERC faci els tràmits per ser eurodiputat. En aquest sentit, considera que aquesta decisió del Suprem no té cap “base legal en el marc d’una presó provisional considerada arbitrària pel dictamen del grup de treball de les Nacions Unides”.

ERC argumenta que el dictamen demana l’alliberament de Junqueras, Sànchez i Cuixart perquè el grup de l’ONU diu que no van cometre cap acció violenta i que la presó preventiva és “contrària al Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics”.

Els republicans també apunten que l’informe proposa que siguin posats en llibertat de manera immediata i concedir-los una indemnització, i retreuen que la reacció del Govern de Sánchez hagi estat “intentar desprestigiar aquest mecanisme de drets humans de les Nacions Unides”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa