El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
ERC, sobre la ILP per la independència: “No podem viure de gestos de cara a la galeria”
  • CA

El portaveu parlamentari d’ERC, Sergi Sabrià, ha defensat aquest dimarts el posicionament del partit a la Mesa del Parlament que, amb la seva abstenció, ha facilitat que es tombés la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) que pretenia declarar la independència recollint firmes. “Una ILP no serveix per declarar la independència, ho diu la llei catalana i té tot el sentit que ho digui així”, ha dit Sabrià en roda de premsa.

Sabrià ha insistit que una recollida de firmes “no acabaria servint per l’objectiu que s’estava cercant” i ha afegit que ERC treballa “cada dia” per “declarar la independència i després exercir-la”, de manera que “no podem viure de gestos de cara a la galeria”.

El portaveu d’ERC ha defensat que la “clau” pel partit es troba en “bastir una estratègia en què se sigui capaç de traçar un camí conjunt per tornar a treballar per fer possible un altre octubre, que ens permeti guanyar definitivament”.

Sobre la ILP, ha afegit Sabrià, “tècnicament no es podia fer i políticament no té sentit fer-ho a dia d’avui”. El representat republicà ha subratllat que “això no va de gestos, això va de guanyar la llibertat de manera definitiva, cosa que no ens permetria fer aquesta iniciativa legislativa popular”.

Els altres partits independentistes, en canvi, s’han expressat a favor d’admetre la ILP a tràmit i permetre el debat al Parlament, més enllà del fons. Però ERC es desmarca en aquest sentit de JxCAT i la CUP. “La llei és claríssima, la possibilitat d’admetre aquesta ILP no és interpretable”, ha comentat Sabrià. Així mateix, Sabrià ha emplaçat JxCAT que porti la proposició de llei al Parlament si tant a favor hi està.

“Josep Costa té la possibilitat d’agafar la llei i copiar-la, enganxar-la en un paper que digui JxCAT i fer el debat a partir d’aquí”, ha proposat el portaveu republicà. “Si volen que es produeixi tenen la manera de fer-ho”, ha reblat.

Tot i això, l’informe del lletrat sobre la ILP no sembla donar tampoc la raó a ERC quan diu que una proposició de llei podria resoldre el conflicte. El dictamen, però, no deixa la qüestió en mans d’una llei que aprovi el Parlament de Catalunya sinó d’una reforma de la Constitució espanyola.

Malgrat els dards llençats contra JxCAT, Sabrià ha dit que aquesta qüestió “en cap cas” afectarà les relacions dels socis de Govern.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa