ERC s'orienta a convertir la majoria independentista en "inapel·lable"

Aragonès desgrana la nova estratègia del partit

 

Ampliar la base, reconeixement internacional i convertir la causa independentista en la causa de la democràcia. Aquests són els tres peus que ha exposat el marmessor dels líders del partit, Oriol Junqueras i Marta Rovira, Pere Aragonès, en el seu discurs davant el consell nacional de la formació que s'ha celebrat aquest matí a Barcelona i on la secretària general a l'exili ha participat a través de videoconferència. Aragonès ha demanat esmerçar esforços per convertir la majoria independentista en "inapel·lable" a través d'una estratègia nova basada en deu punts. Un document que ha aprovat l'òrgan de decisió més important entre congressos.  

 

A més d'aquesta majoria interna inapel·lable; proposen crear un estat de l'opinió pública a l'estat espanyol més favorable; i generar interès internacional. "I si es donen aquestes condicions, l'estat no podrà seguir bloquejant de manera permanent la resolució democràtica del reconeixement a l'autodeterminació de Catalunya", asseguren des d'ERC. 

 

L'adjunt a la presidència d'ERC ha demanat  "crear les condicions" interna i externament que afavoreixin la celebració d'un referèndum acordat i avalat internacionalment. Però, conscient que l'Estat no té intencions de pactar aquesta consulta, Aragonès no ha dubtat en reclamar determinació als seus per "forçar l'Estat a negociar l'exercici del dret a l'autodeterminació". "Negociaran quan no tinguin més remei", ha dit.

 

I per això, els republicans volen centrar-se, sobretot, en aconseguir "majories inapel·lables" a favor del sobiranisme dins de Catalunya, en teixir complicitats en la defensa de drets i llibertats entre la societat espanyola i europea, i en intensificar l'estratègia a l'exterior per aconseguir "reconeixement internacional" a la seva causa, a la convocatòria d'un referèndum i a la eventual independència.

 

Rovira reapareix

 

 

Abans d'Aragonès, però la secretària general dels republicans, Marta Rovira, ha intervingut per sorpresa en directe des de Suïssa, on rau exiliada. La republicana ha volgut aprofitar per reclamar a l'independentisme que "s'assegui i consensuï". "I consensuar no significa uniformar, significa arribar a grans acords per avançar", ha destacat.

 

Per a Rovira, l'exemple més clar d'aquesta estratègia i del resultat que dona va ser l'1-O. "Va ser possible gracies al consens entre actors polítics i moviments socials, per la complicitat entre institucions democràtiques i ciutadania, per la coherència entre els mandats democràtics i al moviment popular, coherència entre política i carrer. És la gran lliçó, que avancem quan generem aquests grans consensos i només així l'independentisme pot ser una opció atractiva i majoritària", ha sentenciat. 

En aquest sentit, ha refermat que l'1-O va ser "un punt de partida, de lliçons apreses i un exercici de sobirania democràtica". Per a Rovira, de fet, "no va ser cap delicte sinó un punt de no retorn, perquè la majoria que va sortir al carrer ho va fer a votar de forma sobirana, pacíficament i democràtica. I això ja no pot tenir marxa enrere". Segons la republicana, actualment i des de l'1-O, "els ciutadans se senten sobirans per decidir què volen ser i decidir la república que volen construir".

Més informació en breu

 

Comentaris