El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
ERC registra ara una moció al Senat per reclamar l’IVA del 2017 després de votar contra la del PP
  • CA

ERC ha registrat aquest dijous una moció al Senat que insta el govern espanyol a pagar els 2.500 milions d’euros que no va abonar a les autonomies de la liquidació de l’IVA del 2017 després que al ple de dimecres votessin en contra d’una moció del PP que també ho reclamava. Els republicans van argumentar el ‘no’ a la iniciativa dels populars perquè, tot i estar d’acord amb el fons, consideraven “hipòcrita” que fos el PP qui ho reclamés quan “és el principal culpable de la situació”. JxCat va criticar el ‘no’ dels republicans que van admetre que “potser” s’havien equivocat en el sentit del vot però van anunciar que presentarien aquesta moció pròpia.

Al text registrat, ERC també insta l’executiu a “realitzar les modificacions legislatives pertinents per garantir que l’Estat compleix puntualment amb les seves obligacions financeres amb les Comunitats Autònomes, establint mecanismes penalitzadors en cas de demora”. Els republicans argumenten que cal “establir mecanismes de compensació en cas d’incompliment d’aquestes obligacions que ajudin a millorar la situació financera de les CCAA i desincentivin la retenció dels recursos per part de l’administració general de l’Estat”.

Les autonomies reclamen que se’ls abonin en conjunt 2.500 milions d’euros que no van percebre el 2019 corresponents a la liquidació de l’IVA del desembre del 2017. Aquell any el govern de Mariano Rajoy va canviar el sistema de gestió de l’IVA i va ampliar el termini que tenen les empreses per liquidar l’impost. Això va fer que l’IVA del novembre del 2017 -que s’havia de liquidar al desembre- es comptabilitzés el 2018.

El problema es desencadena pel fet que en el moment en què l’Estat ha liquidat l’impost -dos anys després- només ha abonat a les autonomies els imports equivalents a onze mesos del 2017. Les autonomies reclamen rebre la liquidació corresponent al mes que falta i algunes -com Catalunya- han portat l’Estat als tribunals o amenacen de fer-ho. Catalunya reclama 443 MEUR de la liquidació de l’IVA del 2017. La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, va rebutjar pagar la liquidació de l’IVA del 2017 a les autonomies al·legant que ja s’havien gastat els diners durant el 2019 tot i no rebre’ls i va oferir mitigar el problema no computant l’efecte de l’IVA del 2017 en el dèficit del 2019 i llançant un extra Fons de Liquiditat Financera a interès 0%.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa