El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
ERC reclama al govern espanyol començar el diàleg
  • CA

La secretària general adjunta d’ERC, Marta Vilalta, ha emplaçat el govern espanyol a no utilitzar els membres de la delegació catalana de la taula de diàleg com una “excusa” per no iniciar la negociació per resoldre el “conflicte polític entre Catalunya i l’Estat”. En roda de premsa, Vilalta ha dit que si el PSOE i el propi president del govern espanyol, Pedro Sánchez, han reivindicat el diàleg, “que es noti i dimecres es comenci a treballar”. Vilalta ha defensat la delegació catalana per ser fruit d’un acord del Govern i ha opinat que té “legitimitat”, és “inclusiva”, “representativa” i que pot generar “confiança” i “consens”. Ha afegit que no s’oposaran als membres de la delegació espanyola i ha reclamat posar-se a treballar.

La portaveu d’ERC ha recordat que l’acord que van arribar amb el PSOE contemplava que cada part de la taula de negociació escollia lliurament els membres. Ha insistit que la delegació catalana hi portarà “com a pilars bàsics per trobar una solució democràtica al conflicte polític entre Catalunya i l’Estat” la proposta d’amnistia i l’exercici del dret a l’autodeterminació.

Fonts dels republicans han explicat que el govern espanyol té coneixement de la composició de la delegació catalana des de diumenge a la nit. Vilalta ha dit que espera que de la mateixa manera que des del Govern “no es vetarà cap nom de la delegació espanyola”, està “convençuda” que el govern espanyol tampoc posarà cap “problema” amb la catalana.

Això sí, la republicana ha recordat que pel partit la “millor delegació catalana” seria aquella que estigués encapçalada pels líders independentistes que van formar part del govern de Puigdemont. Ha argumentat que com a conseqüència de la “repressió”, l’executiu de Torra ha designat una delegació amb un acord entre el president i el vicepresident. Ha celebrat que els membres escollits representin “al màxim” els consensos de la ciutadania del país.

Pel que fa al funcionament de la taula, ha vist amb bons ulls que Torra i Aragonès no assisteixin a totes les sessions i es reservin per a aquelles que tractin qüestions rellevants o s’hi signin acords. Ha expressat que dimecres es podran saber altres qüestions com l’ordre del dia, el calendari i els posicionaments dels equips negociadors.

Preguntada sobre si la polèmica entre JxCat i ERC per la figura del mediador està tancada, s’ha mostrat confiada que si. Ha remès a dimecres per conèixer els “mecanismes” i “detalls” de la taula de diàleg entre governs.

Del calendari electoral català, ha dit que a ERC li agradaria que hi hagués un acord perquè la taula no quedi afectada per una campanya. “El que és prioritari és que la taula es pugui reunir i treballar”, ha apuntat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa