El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
ERC reclama el vot útil independentista per Europa
  • CA

Unes tres-centes persones s’han aplegat a la Rambla Nova de Tarragona al míting central d’ERC a la demarcació celebrat aquesta tarda. Un acte de manual amb la cosmètica d’ERC d’aquesta campanya. Confiats en el coixí dels resultats de les espanyoles d’encara no fa un mes, els republicans vigilen a no prendre mal ni a mostrar cap eufòria. Tot sota control i més després de l’aparador d’Oriol Junqueras al Congrés espanyol. 

 

Tot i això, el president de facto d’ERC, Pere Aragonès, ha esperonat a la militància a “pedalar fins a darrera hora” per “agrupar tot el vot independentista” en Oriol Junqueras. “És l’únic vot possible que pot portar un pres polític a Brussel·les”, ha emfatitzat en velada referència al diferent estatuts d’exiliat de Carles Puigdemont, el seu rival electoral.  La crida al vot útil independentista marcarà doncs els dos darrers dies de la campanya. “Acumulem els vots independentistes a aquella opció que reforça la candidatura de Junqueras per presidir la Comissió Europea”, ha reclamat Aragonès.

 

Per Aragonès, la “batalla” entre “repressió o democràcia” es “lliura a Europa”. Per això ha demanat concentrar el vot independentista ‘útil’ a Europa. Com a mostra, ha posat l’exemple de l’aparador del Congrés d’aquesta setmana. “Els que ens volien callats, muts i resignats, han vist com han entrat al Congrés amb tota la dignitat els guanyadors de les urnes, i entraven amb el somriure de la victòria”, ha destacat. En la mateixa línia s’ha expressat la número dos dels republicans a les europees, Diana Riba, que ha reclamat el vot per mostrar la “imatge repressesora”“trencar els murs de l’Estat espanyol per  posar Europa davant el mirall”.

 

 

“Treure el 155 de Tarragona”

 

 

Aragonès també ha volgut ficar cullerada a l’expectativa electoral dels republicans a Tarragona. Ha recordat que l’alcalde, Fèlix Ballesteros, governa amb “pactes explícits o implícits amb els que volen supendre Oriol Junqueras o Raül Romeva, mai més aquesta ciutat ha d’estar governada per aquest 155”. Una referència clara a l’acord de socialistes, PP, Cs i Unió. “El PSOE, que governa fins diumenge aquesta ciutat, vol la democràcia escortada amb manilles, a dins d’un furgó policial i dins de la presó”, ha retret. Així ha qualificat de còmplice de la repressió Ballesteros i el seu govern.

 

 

L’arenga d’Aragonès respon als números que ha fet ERC sobre el consistori tarragoní. Un escenari difícil però assolible en el camp municipal, després d’anys de desgast del socialista Fèlix Ballesteros, enfangat en el fiasco dels Jocs de la Mediterrània. ERC ha vist una escletxa en els resultats del 28 d’abril i té certa esperança en el seu cap de files Pau Ricomà. Concretament, els republicans van quedar segons 14.227 vots per rere el PSC que va obtenir uns meritoris amb 16.657. Ciutadans va quedar tercer amb 11.131 i els Comuns amb 9.377. Per la seva banda JxCAT va registrar 5.898 vots. I en la particular lluita entre PP i Vox, en què els populars van treure 4.775 a poquíssima distància de Vox que en va assolir 4.388.

 

 

Amb aquestes xifres a les mans, ERC treu la calculadora i fa números. El trasllat d’aquests resultats a les municipals pot fer sumes i restes que permetin un govern alternatiu al del PSC. I encara amb més possibilitats, si Vox o PP rasquen vots però no superen el 5%. Els spin-doctors calculen que és possible un acord amb Podem, CUP i JxCAT per assolir l’alcaldia , com va passar a Sabadell o Badalona en les darreres eleccions.

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa