ERC i PSC empaten a federalistes

Les relacions entre Catalunya i Espanya i la intenció de vot desperta el federalisme al CEO

Com hauria de ser la relació entre Catalunya i Espanya té moltes variables per resposta. Gairebé tantes, com partits polítics parlamentaris. La darrera onada del Baròmetre d’Opinió Política del CEO, difosa el passat divendres, així ho constata. Però hi ha un fenomen que comença a ser una constant en les diferents enquestes i és la moda del federalisme. Fins al punt, que ERC -un partit independentista- empata amb federalistes amb el PSC- un partit que del federalisme n’havia fet bandera.

 

 

 

En l’encreuament de dades entre la intenció de vot al Parlament i quina relació segons cada votant hauria de tenir Catalunya amb Espanya. Tot i que l’opció guanyadora és la independentista, escollida per un 33,9% dels votants, queda neutralitzada pel gruix del 59,3 que sumen els regionalistes (6,8), els autonomistes (29,6) i els federalistes (22,9).

 

Però si l’escandall es fa segons la intencio de vot, els termes queden més clarificats i indiquen que el federalisme és una fórmula prou repartida. De fet, el CEO constata que hi ha pràcticament el mateix percentatge de federalistes entre els votants d’ERC i els del PSC. Entre els republicans, l’opció que Catalunya sigui un Estat en una Espanya federal, és del 25,3%, tot i que l’opció majoritària és l’Estat independent amb un 63,9%. En el mercat electoral socialista, l’opció federal és l’escollida per un 27,7% dels seus votants. Tot i que entre els votants del PSC, l’opció majoritària és l’autonomia amb un 47,9% i el regionalisme amb un 16,1%.

 

Entre els populars, els que aposten per una Espanya federal són un 20% . Però qui realment s’emporta la palma de federalisme són els Comuns, amb un 58,9% dels seus votants a favor d’aquesta opció. Tot i que els votants de la CUP són aclaparadorament independentistes amb un 77,5%, tenen una bossa del 16,3% de federalistes. A les files de Ciutadans, els federalistes tot just són un 10,6% i els que menys simpatia desperta aquesta opció són els de JxCAT, amb un 8,9%. Curiosament, els junters són els que tenen un percentatge superior d’independentistes amb un 85,1% dels seus votants.

 

 

Regionalisme viu

 

Destaca de l’enquesta la vivor del regionalisme. Tot i que és una opció preferida pel 6,8% dels votants, Ciutadans  i socialistes són els que tenen més defensors de considerar Catalunya una regió d’Espanya. Així, el 18,2% dels taronges aposten pel regionalisme, al igual que el 16,1% dels votants socialistes. Entre els populars, aquest sistema baixa fins el 8,6% i el 5,1% dels comuns. Cap d'aquestes opcions entre CUP i JxCAT (0%) i ERC (0,8%).

La relació Catalunya Estat segons els votants, segons el CEO

La relació Catalunya Estat segons els votants, segons el CEO

 

 

Comentaris