ERC proposa una llei per penalitzar l'enaltiment al franquisme i al nazisme

Rufián també aposta per derogar la 'llei mordassa' i la de seguretat nacional

 

El número dos d'ERC per Barcelona a les eleccions generals, Gabriel Rufián, ha anunciat aquest dilluns que el grup parlamentari al Congrés presentarà una llei d'"emergència democràtica" per tal de protegir la democràcia i garantir el reconeixement i la protecció dels drets civils i polítics de tothom. En una atenció dels mitjans davant la conselleria d'Economia, Rufián ha defensat la iniciativa legislativa que contempla la penalització de l'apologia i l'enaltiment del franquisme, el feixisme, el nazisme i el nacional catolicisme. També aposta per la despenalització de les injuries a la corona i dels ultratges a Espanya, la derogació de la presó permanent revisable impulsada pel PP i de la llei de seguretat nacional. Ha dit que la llei interpel·la el PSOE que ara té l'oportunitat de "dignificar" la democràcia i les llibertats.

 

Coincidint amb la celebració d'un judici a Madrid on el fill de l'exministre franquista José Utrera Molina denuncia Rufián per una publicació a Twitter sobre Salvador Puig Antich que considera que és un atemptat a l'honor contra el seu pare, Rufián ha defensat que la seva publicació és només "pura història" i lamenta que li reclamin 30.000 euros

 

Pel que fa a la llei d'"emergència democràtica", ERC vol que també s'eliminin les "devolucions en calent" dels migrats i que s'evitin "imatges de la vergonya" a les tanques de Ceuta i Melilla. També parla de la despenalització del dret a la vaga i la recuperació de la justícia universal així com derogar la reforma del Tribunal Constitucional (TC) que dona competències exclusives perquè l'alt tribunal pugui sancionar. 

 

Altres mesures que presenten els republicans són la reforma de la llei d'amnistia pel eliminar-ne els "torturadors feixistes" i que aquests puguin ser jutjats, impedir que PSOE i PP puguin "repartir-se" els jutges del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), la derogació de la reforma de la llei d'enjudiciament criminal que "limita" les instruccions per investigar macrocauses de corrupció i finalment, suprimir les funcions que es donen a les policies perquè "actuïn com a jutge" en determinats casos. 

 

 

Rufián ha iniciat la seva intervenció davant la premsa explicant que celebraven el primer acte d'ERC davant les portes de la conselleria d'Economia, un indret "emblemàtic" pels fets del 20-S de 2017. "La gent senzillament protestava per la salvatjada que estiguessin empresonant polítics per un referèndum", ha recordat. El candidat d'ERC ha explicat que la iniciativa que han presentat va en la mateixa línia que la que van presentar fa uns dies per retirar els causes judicials de l'1-O dels independentistes. 

 

També ha aprofitat per denunciar l'existència de clavegueres de l'estat "legitimades pel franquisme" que, al seu entendre, han fet espionatge i persecució de la dissidència política. D'altra banda, el republicà ha denunciat els "atacs", les "pintades" i els "insults" que s'han produït en les últimes hores en seus del PSC i Cs. 

 

Comentaris