ERC no té pressa en les negociacions per a la investidura de Sánchez

Aragonès reclama "una negociació sincera" per "construir una solució al conflicte polític entre Catalunya i Espanya"

ERC no té pressa per assolir una entesa ràpida amb el PSOE que permeti la investidura de Pedro Sánchez abans de Nadal, com pretén l'equip del president espanyol en funcions. És el missatge que el coordinador nacional d'ERC, Pere Aragonès, i el portaveu dels republicans al Congrés, Gabriel Rufián, han transmès aquest dilluns després de la reunió que ha tingut lloc a Madrid amb els grups parlamentaris al Congrés i al Senat. Segons Aragonès, "és preferible un bon acord que un govern ràpid" i "en les pròximes setmanes" es veurà si el PSOE està disposat a obrir "una negociació sincera" per "construir una solució al conflicte polític entre Catalunya i Espanya".

"A nosaltres el temps no ens preocupa, ens interessen els continguts i per això negociarem amb fermesa, amb voluntat d'entendre'ns que hi hagi una mesa de negociació política entre dos governs on es puguin plantejar totes les propostes", i que tingui "garanties i calendari", ha sentenciat Aragonès. Tot plegat a 24 hores de la reunió que els equips negociadors d'ERC i el PSOE mantindran aquest dimarts de nou al Congrés dels Diputats, en continuïtat de la que va tenir lloc dijous de la setmana passada.

Malgrat les presses dels socialistes, per a ERC "és millor un bon acord que un acord ràpid", i per tant –segons Aragonès- "el calendari no és una limitació". "El calendari no és un element important, sinó que el més important és el contingut de l'acord i és el que hem de concretar en els pròxims dies i setmanes". A més, el número dos d'ERC ha volgut recordar als socialistes que per als republicans "el conflicte polític no és sobre transferències, sinó que és polític perquè Catalunya vol decidir lliurement el seu futur i fins al moment des de l'estat s'ha perseguit aquesta voluntat".

El portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, s'ha pronunciat en la mateixa direcció. Segons Rufián, no es descarta cap escenari, perquè "el que entenem és que necessitem crear un bon instrument" i un bon acord "és incompatible amb les preses". "No valdria de res que per presses ens avancem a coses que després podem pagar". El conflicte polític, ha dit Rufián, "no es pot tancar en una reunió" i ERC "tampoc dilatarà" la negociació, però "no ens lliguem a uns temps determinats". "Avui per avui estem en el no", i "si no es crea una mesa de negociacions entre governs ERC votarà 'no'".

ERC no negociarà la presidència de Batet

Rufián ha descartat que ERC entri al joc de negociacions entre partits perquè Meritxell Batet esdevingui presidenta del Congrés durant la constitució de les Corts que té lloc aquest dimarts. ERC "mai ha participat de la votació d'un president del Congrés, mai ho hem fet" i "ningú s'ha posat en contacte amb nosaltres". No ha concretat, però, si ERC negociarà la resta de càrrecs de la Mesa per assegurar una majoria progressista.

 
 

Comentaris