El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
ERC no acceptarà “mai” votar al Congrés la proposta de referèndum
  • CA

 

El portaveu d’Esquerra Republicana al Congrés, Joan Tardà, ha advertit aquest dimarts que el seu partit no acceptarà “mai” que se sotmeti a votació al Congrés la proposta de referèndum que el president català, Carles Puigdemont, té intenció d’exposar en la cambra baixa. Tardà ha insistit que els independentistes catalans intentaran “fins a l’últim moment” negociar amb el Govern espanyol la consulta prevista per a finals de setembre, perquè considera que un acord seria “beneficiós” per a ambdues parts. És més, el diputat català ha apuntat que estarien disposats a explicar-ho tot “en qualsevol lloc”, incloent-hi el Congrés. Això sí, Tardà ja avança que no acceptaran “mai” que se sotmeti a votació “res”.

 

 

“Nosaltres ja tenim el mandat democràtic per negociar (amb el Govern espanyol) o, en defecte d’això, per poder convocar el referèndum”. Ara bé, deixa clar que els independentistes catalans estan disposats a anar allà on calgui perquè s’entengui que el referèndum és producte d’una voluntat democràtica, “i no d’una altra cosa”.

Divendres passat es va saber que Puigdemont aniria a Madrid a oferir diàleg, però a partir d’una proposta articulada. El president català ha ofert diverses vegades la possibilitat de negociar fins a l’últim minut, però sempre sobre bases sòlides i realistes. En aquest sentit, només es plantejaria modificar la data i la pregunta en el supòsit que l’Estat obrís una negociació seriosa i creïble. Tot plegat, un recorregut molt diferent al del pla Ibarretxe, que va quedar bloquejat a Madrid per manca de determinació del PNB i de suport social al País Basc. Puigdemont, en canvi, hi aniria amb una proposta acordada i acceptada prèviament a Catalunya i amb el suport explícit de les entitats sobiranistes.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa