El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
ERC nega la “intenció de bloquejar” la investidura a Sánchez però reclama “diàleg”
  • CA

El portaveu parlamentari d’ERC, Gabriel Rufián, ha apuntat aquest dijous que la seva formació “no té intenció de bloquejar absolutament res” respecte a la investidura de Pedro Sánchez, però reclama “diàleg” per resoldre políticament el conflicte a Catalunya. En una roda de premsa al Congrés dels Diputats després de reunir-se durant una hora amb la portaveu dels socialistes espanyols, Adriana Lastra, ha advertit que “el no bloqueig no significa donar un xec en blanc a Pedro Sánchez” i ha demanat al PSOE que sigui valent per trobar “punts de trobada” amb una mesa de diàleg que aglutini “totes les sensibilitats polítiques que hi ha a Catalunya”. “La pregunta no és tant que farà ERC amb el PSOE, sinó que farà el PSOE amb Catalunya”, ha dit. Rufián també ha llançat crítiques a les peticions de Pablo Iglesias per crear un govern de coalició amb el PSOE. Segons ha apuntat, Podem “no està legitimat” per demanar ministeris a Pedro Sánchez. Els resultats electorals de Podem, ha dit, “no donen tant per demanar ministeris com per demanar explicacions internes”.

Una abstenció d’ERC obriria la porta a la investidura de Sánchez, però Rufián ha evitat clarificar en tot moment del sentit final del vot dels republicans. Tampoc ha volgut parlar de condicions concretes per fer aquest pas perquè “les sogues al coll en política son negatives”. “No hem de parlar de línies vermelles ni de condicions sine qua non”, ha dit, i “si trobem un PSOE valent serà més fàcil entendre’s”. 

De moment, Rufián ha valorat positivament aquest dijous que les dues formacions “parlin” perquè “la gent espera una etapa de diàleg, negociació, reconeixement mutu i sortir del bucle pervers de repressió i amenaces”. Ha assegurat que la reunió que ha mantingut amb Lastra ha estat “positiva” on ERC ha assistit amb “ànim i predisposició” a parlar “amb el PSOE de Lastra i no amb el de Lambán o Borrell”. “És positiu trobar una persona dialogant, d’esquerres i conscient que hi ha un conflicte polític”, ha dit.

Ha afirmat que el d’avui ha estat “un primer pas per seguir dialogant” però ha recordat que “hi ha un conflicte polític a Catalunya” on “entre el 78 i el 84% de Catalunya vol votar”, i per tant el PSOE ha d’entendre que “això se soluciona parlant, i no amb policia”. “Qui cregui que amb una sentència de 15 anys a Junqueras i companyia nosaltres desapareixerem s’equivoca”, ha dit, abans de reivindicar que “les togues i les porres surtin de la política”.

Respecte a la posició de JxCAT, que aquest dijous ha apuntat que no es donen les condicions per a una abstenció, Rufián creu que “convindria parlar amb JxCAT” per “intentar consensuar un posicionament comú”, però també que apuntat que “si no pot ser no passa absolutament res”.

Rufián també ha criticat les condicions que Podem demana per investir Sánchez. Segons ha afirmat seria “irresponsable i testosterònic parlar d’una repetició d’eleccions” i Podem “ha de fer una reflexió interna” perquè “els resultats electorals no donen tant per demanar ministeris com per demanar explicacions internes”. “Dir que si votem de nou no passa res em sembla un error”, ha afirmat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa