ERC, JxCat, Compromís-MÉS i Podem acorden treballar per fer oficial a la UE el català

La Plataforma per la Llengua creu que "no hi ha excuses" perquè el govern espanyol no ho demani al president del Parlament Europeu

ERC, JxCat, Compromís-MÉS, Unides Podem i el PSC s'han compromès a treballar perquè el català sigui la 25a llengua oficial de la UE, segons una nota de premsa feta pública per la Plataforma per la Llengua. L'entitat els ha presentat avui diverses propostes per millorar la situació del català, que més enllà de l'oficialitat de la llengua passen pel dret dels eurodiputats a parlar català a la cambra europea, la garantia de disposar de fons europeus per a l'ensenyament en català o "l'aixecament de fronteres audiovisuals" per als mitjans en català.

L'entitat ha celebrat que els socialistes rectifiquin i es comprometin a dotar el català d'estatus d'oficialitat a la UE i sol·licitar al president del Parlament Europeu que el català es pugui fer servir a l'eurocambra, "fet que suposa una rectificació" respecte a la resposta que el govern espanyol va donar a una pregunta sobre aquesta qüestió plantejada per Jaume Moya, diputat d'En Comú Podem al Congrés, a finals del 2018. 

En la seva missiva, l'executiu estatal, ja presidit per Pedro Sánchez, descartava "de manera taxativa" sol·licitar al Consell Europeu que el català fos declarat llengua oficial de la UE. També descartava sol·licitar al president del Parlament Europeu que permetés als eurodiputats parlar en català a la cambra. L'actual president de l'eurocambra, Antonio Tajani, s'havia mostrat disposat a acceptar aquest extrem si el govern espanyol l'hi demanava.

És per això que la Plataforma per la Llengua considera que amb aquestes respostes "no hi ha excuses" perquè el govern de Pedro Sánchez no demani al president del Parlament Europeu l'ús del català a l'eurocambra.

 
 

Comentaris