ERC i la CUP aposten per aprovar la llei de transitorietat abans de l'1-O

El PDeCAT assegura que s'està debatent el calendari i que encara no s'ha pres una decisió

 

ERC i la CUP aposten perquè el Parlament aprovi la llei de transitorietat abans del referèndum de l'1 d'octubre i que només entri en vigor en cas que guanyi el 'sí', segons han explicat fonts de les dues formacions a l'ACN. Els republicans veuen necessari que l'aprovació de la llei que estableix la legalitat de la república catalana no es deixi per després del referèndum per evitar així que les interpretacions sobre el resultat de l'1-O reobrin el debat sobre la llei. A més, defensen que és la manera més segura perquè no hi hagi un buit legal. La CUP coincideix amb els republicans que aquesta fórmula garanteix la "irreversibilitat" del procés. Per la seva banda, fonts del PDeCAT integrades a JxSí han evitat fixar una posició tenint en compte que és una qüestió que encara s'està debatent. Està previst que la llei de transitorietat jurídica s'expliqui públicament durant l'última setmana de juliol.

 

ERC, PDeCAT i la CUP van acordar tramitar de manera separada la llei del referèndum i la llei de transitorietat jurídica després de mesos de debat però encara queda pendent de resoldre si el Parlament ha d'aprovar la llei de transitorietat abans o després de l'1-O. La llei del referèndum estableix que es proclamarà la república catalana 48 hores després de validar els resultats en cas de victòria del 'sí'. Però no estableix quan s'ha d'aprovar la llei de transitorietat jurídica que ha de permetre establir la nova legalitat catalana. De fet, en un inici aquesta qüestió formava part de la llei del referèndum però com que no va ser possible arribar a un acord abans de presentar públicament la llei, finalment es va decidir treure la referència de la norma i continuar negociant una fórmula compartida.

 

ERC defensa que després del referèndum no es pot tornar a obrir el debat sobre la transitorietat cap a la república i que, per això, cal que prèviament a l'1-O el procés estigui aprovat per la cambra catalana. De fet, els republicans sempre han defensat que no hi hauria salt al buit perquè es passaria de la llei a la llei. El calendari que defensa la CUP és que, abans de l'1 d'octubre, el Parlament ha d'aprovar primer la llei del referèndum i, posteriorment, la llei de transitorietat. D'aquesta manera, defensen els cupaires, es garanteix la irreversibilitat del procés. Fonts del PDeCAT han explicat a l'ACN que la formació està valorant els pros i contres de les diferents fórmules i que encara no s'ha pres una decisió. En aquest context, han evitat explicitar quin és el calendari preferit per la formació, tenint en compte que és una qüestió que s'està negociant. Després que la setmana passada es fes públic el contingut de la llei del referèndum, està previst que al llarg de l'última setmana de juliol s'expliqui la llei de transitorietat. Però la tramitació al Parlament de les dues normes es deixarà per la segona quinzena d'agost. I segons va apuntar el vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, la previsió és que la cambra catalana aprovi la llei del referèndum a principis de setembre.

 

Comentaris