ERC i JxCAT enviaran l'acord sobre els diputats suspesos a l'oposició aquest dimecres

S'obrirà un període d'esmenes per a l'oposició i divendres es votarà per dur-lo a un ple específic abans del debat de política general de dimarts

 

ERC i JxCAT enviaran aquesta tarda a la resta de grups parlamentaris que participen a la Comissió de l'Estatut del Diputat una proposta de dictamen per tal que els grups puguin presentar esmenes -a de la Comissió de l'Estatut l'independentisme hi té majoria absoluta, de manera que l'acord hauria de prosperar, si bé podria incloure algun afegit-, tal i com ha pogut saber El Món. Així, després que aquest dimecres a la tarda la Mesa rebutjarà previsiblement les peticions de reconsideració de la decisió de la Mesa de dur aquesta qüestió a la Comissió per comptes de prendre la decisió en aquest mateix òrgan, divendres es convocarà la Comissió de l'Estatut del Diputat per sotmetre a votació el text que ha d'acabar al ple del Parlament, segons l'article 25 de l reglament de la cambra. Seguint aquest itinerari, no caldrà que es produeixi una primera reunió de la Comissió per presentar la proposta de diactamen, sinó que els grups parlamentaris la podran llegir i fer-hi les esmenes oportunes per encarrilar el debat i votació divendres. La via de la Comissió implica que abans que se celebri el ple del debat de política general, que ha de començar dimarts 2 d'octubre, s'haurà de celebrar un altre ple -previsiblement al matí- en el qual es voti aquest dictamen, perquè el reglament de la cambra estableix que el debat de política general és un ple específic que no pot tractar altres qüestions. I serà el moment de visualitzar com queda el vot dels exiliats i presos polítics. 

 

 

Es desconeixen els termes de l'acord entre ERC i JxCAT sobre com tractar la interlocutòria del jutge Llarena del 10 de juliol, que ordena que els diputats empresonats i a l'exili siguin rellevats en les seves funcions, ja sigui per la substitució del seu escó o per substitució temporal, delegant el seu vot en el grup parlamentari. Aquest dimarts els dos grups que formen Govern anunciaven un acord, però no detallaven quina serà la fórmula per "preservar la dignitat dels diputats, la majoria independentista i també la sobirania del Parlament". Fonts de la negociació assenyalen a aquest diari que no es plantegen restringir els drets dels diputats, però no donen detalls sobre quina fórmula utilitzaran per mantenir aquesta tesi sense que sigui impugnada per l'oposició i duta a la via judicial.

 

Comentaris