El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
ERC guanya, PSC puja i Front Republicà entra
  • CA

 

Esquerra Republicana (ERC) hauria estat la força política més votada a Catalunya segons el sondeig a peu d’urna que TV3 ha fet públic aquest diumenge quan han tancat els col·legis electorals. Els republicans haurien obtingut entre 13 i 14 diputats en rebre un 3,3% dels vots en uns comicis en què el PSC hauria pujat (12-13) i el Front Republicà hauria aconseguit un escó.

 

Sempre segons el tracking de la televisió pública catalana, la força unionista més votada seria Ciutadans (5 escons), mentre que el PP estaria en segona posició (2) i Vox només obtindria un diputat. JxCat, per la seva banda, hauria estat votat per un 1,6% i només tindria cinc representants en el Congrés dels Diputats.

 

Segons aquest sondeig, el partit guanyador de les eleccions seria el PSOE. Els socialistes obtindrien entre 116 i 121 escons. En segona posició quedaria el PP (69-73) per davant de Cs (48-49, Unidas Podemos (42-45) i Vox (36-38).

 

Pedro Sánchez, obligat a pactar

 

Si aquest escenari és el que s’acaba donant al Congrés dels Diputats, Pedro Sánchez estaria obligat a persuadir les forces polítiques independentistes per arribar als 176 diputats de la majoria absoluta. Encara que socialistes i Unidas Podemos aconseguissin el màxim nombre d’escons que contempla la forquilla del sondeig de TV3 i Catalunya Ràdio (166), sense el suport del nacionalistes o, com a mínim, d’Esquerra Republicana, Sánchez no podria ser investit.

 

D’altra banda, la fragmentació de les dretes hauria passat factura al PP, guanyador dels comicis del 2016. Segons la valoració dels resultats de les eleccions per aquesta banda de la forquilla, els partits de dretes no podrien arribar entre els tres a la majoria absoluta. PP (69-73), Cs (48-49) i Vox (36-38) sumarien, com a màxim, 160 diputats.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa