El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
ERC esquiva Bildu al Congrés i prepara grup propi amb Rufián de portaveu
  • CA

Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) ha confirmat que registrarà al Congrés el seu propi grup parlamentari, sense integrar-hi EH Bildu, i que inscriurà com a portaveu titular Gabriel Rufián, que va concórrer com a número dos per Barcelona, i com a portaveu adjunta Carolina Telechea, que va ocupar la tercera plaça d’aquesta candidatura. A priori, el partit no ha reservat cap tasca al seu líder, Oriol Junqueras, que ha estat suspès en les seves funcions perquè es troba en presó preventiva pel procés, una decisió que ERC ha recorregut davant de la Mesa del Congrés. A més Junqueras acaba de ser elegit eurodiputat en les eleccions d’aquest diumenge i la seva intenció és renunciar a l’acta al Congrés per prendre possessió com a membre del Parlament Europeu. Per fer-ho, necessitarà el permís del Suprem per poder acreditar-se davant de la Junta Electoral Central.

 

Segons han precisat a Europa Press fonts parlamentàries, Rufián, portaveu adjunt en l’anterior legislatura, ascendeix ara al lloc que fins ara ocupava Joan Tardà, el qual va decidir no concórrer en les generals posant fi a la seva etapa a Madrid. La portaveu adjunta serà Carolina Telechea, que va desembarcar al Congrés el passat mes juny substituint Ester Capella, quan va deixar la Cambra per ser nomenada consellera de Justícia, i que ara ha revalidat la seva acta.

 

Dificultats per a Bildu

 

Esquerra no tindrà cap problema per constituir el seu propi grup perquè el passat 28 d’abril va aconseguir 15 escons, encara que ara un d’ells estigui suspès. No obstant això la seva decisió dificultarà que EH Bildu tingui grup propi, perquè en solitari la coalició abertzale no compleix els requisits mínims i el previsible és que continuï en el grup Mixt. La coalició abertzale, que ha concorregut en les europees amb ERC, va segellar amb els seus socis catalans un acord de col·laboració al Congrés abans de les generals i fins i tot van arribar a parlar de compartir grup, una opció que ara es confirma rebutjada.

 

Encara que les dues formacions van estar explorant fórmules que afavorissin a tots dos partits, finalment ERC ha optat per registrar el seu propi grup sense prestar diputats als bascos perquè arribessin al mínim de cinc diputats que exigeix el reglament. Tot i això, Bildu continuaria tenint l’obstacle del percentatge, perquè no va superar el 15% en totes les circumscripcions. Va aconseguir el 16,70% dels vots a tot el País Basc, però només va superar el 15% a Guipúscoa (23,42%), va fregar el 14% a Àlaba i va obtenir el 13,38% a Biscaia, mentre que a Navarra va obtenir un 12,77% i cap escó. Així, tot indica que els abertzales, que han dulpicat la seva representació respecte a l’anterior legislatura repetiran en el Mixt, previsiblement amb Junts per Catalunya (set), Coalició Canària (dos diputats), Navarra Suma (dos), l’únic representant de Compromís i el del Partit Regionalista de Cantàbria, que per primera vegada té representació.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa