El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
ERC espera la sentència final d’Europa sobre la immunitat de Junqueras a final d’any
  • CA

A finals d’any. La data que ERC contempla per saber si finalment, Oriol Junqueras es pot reincorporar com eurodiputat amb plenitud dels seus drets. Aquest és el calendari que ha exposat l’eurodiputada d’ERC, Diana Riba, en declaracions d’aquesta tarda a la Universitat Catalana d’Estiu, a Prada (Conflent). Segons ha explicat Riba, la decisió està en mans ara del Tribunal General de la Unió Europea, -darrera instància- que ha de decidir si Junqueras és eurodiputat des del passat 3 de gener. Tot en base la resolució del Tribunal de Justícia de la Unió Europea que ja va dictaminar que el president d’ERC era eurodiputat malgrat no jurés la Constitució espanyola i, per tant, gaudia d’immunitat parlamentària.

 

“Haver-li tret la condició d’eurodiputat sense haver-li tret la immunitat és el que ara està en joc”, ha insistit Riba. Un argument construït en base la sentència del TJUE del passat desembre que reconeixia la immunitat de Junqueras i, de retruc, la condició d’eurodiputats de Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí. “Els processos són clars dins el Parlament europeu, si et volen jutjar i ets eurodiputat, et treuen la immunitat i se’t jutge”, ha exposat. “En aquest cas, l’ordre no ha estat així”, ha contraposat, “en ser eurodiputat, no se li ha aixecat la immunitat, se’ls ha jutjat i se l’ha sentenciat, i ara estem a l’espera que el Tribunal General ens digui si el procés és vàlid o no ho és”.

 

Segons Riba, en cas que determini que no sigui vàlid, “la sentència ha de ser anul·lada i com passaria en un estat normal s’hauria de repetir el judici, perquè se’l va jutjat essent eurodiputat”. Precisament, aquesta resolució que hauria de ser al setembre, s’ha endarrerit fins a finals d’any perquè el “Suprem s’ha personat presentant nova documentació”. A més, si la sentència queda invalidada, Junqueras recupera la seva condició i aleshores Jordi Soler deixaria de ser eurodiputat. De fet, l’exalcalde de Caldes de Montbui va haver d’agafar l’acta perquè “no hi pot haver un escó buit al Parlament europeu”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa