ERC espera que l'Advocacia es pronunciï per veure si tanca un acord amb el PSOE

Vilalta descarta abordar ara els PGE i insisteix a concretar com fer "útil" la taula

La secretària general adjunta i portaveu d'ERC, Marta Vilalta, ha explicat que la seva formació està a l'expectativa de l'informe de l'Advocacia de l'Estat sobre la sentència del Tribunal de Justícia de la UE (TJUE) sobre la immunitat del seu líder, Oriol Junqueras, i, si avala la tesi dels republicans, tornaran a les negociacions, que estan pendents d'"últimes concrecions" per donar credibilitat al diàleg que ofereixen els socialistes. En una entrevista d'Europa Press, ha assegurat que en les negociacions han anat avançant en l'acord reconeixent que hi ha un conflicte polític i que s'ha de resoldre mitjançant el diàleg a través d'una eina -una taula de diàleg- en la qual els republicans demanen que es pugui parlar de tot, que els governs parlin d'igual a igual, que tingui un calendari i unes garanties del compliment dels acords.

"El que queda, més enllà d'acabar de concretar alguna qüestió en la definició de la pròpia taula, és fer creïble que aquesta taula serà útil per activar aquesta via política. Nosaltres creiem que ho és, volem que ho sigui, que sigui útil per a tota la ciutadania i estem en la concreció que veritablement sigui l'instrument que totes les parts vegem com a útil", ha concretat. "Això és el més important: com fer creïble que aquesta taula de negociació -sense ser ingenus i sent escèptics, però sense renunciar a l'oportunitat que ens dóna aquesta taula- la fem real i útil; una eina que creguem necessària".

Els republicans van celebrar el dissabte el seu congrés en el qual van aprovar la seva ponència política que dibuixa el full de ruta d'ERC en el qual situen diverses formes de celebrar un referèndum i Vilalta insisteix que aquesta idea és "compatible" amb la negociació socialista, ja que un dels punts que ha de tenir aquesta taula de diàleg és que es pugui parlar de tot.

"Sense pressa però sense pausa"

Preguntada per si li posen límit en el temps a aquesta negociació per trobar la solució al conflicte, ha replicat que ERC "mai tancarà la via del diàleg, perquè és una bandera que s'ha aixecat sempre i que mai es baixarà". "Mai renunciarem al diàleg, i, alhora, si això ho concretem en aquesta taula de negociació en la qual ara voldríem que s'asseguessin Catalunya i l'Estat espanyol, és evident que no estarem anys i anys i anys si no hi ha avanços. Ha d'haver-hi un límit temporal -sense pressa però sense pausa-, que permeti arribar a uns acords amb unes conclusions que puguin validar-se i implementar-se", ha resolt.

El que sí ha descartat la dirigent republicana és que en l'actual negociació amb el PSOE estigui sobre la taula un acord sobre els Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) 2020, perquè no estan duent a terme una negociació "tradicional". "Estem asseguts parlant amb el PSOE per poder crear aquest instrument, la taula de negociació, que ens permeti començar aquests treballs per solucionar democràtica i políticament el conflicte. Després, si això avança, si la taula de negociació tira endavant, ja ens plantejarem l'un altre", però seria en una altra negociació posterior a la investidura.

 

Alternatives a ERC

Preguntada per si creu que els socialistes tenen alternatives si no aconsegueixen l'aval republicà, ha explicat: "No veiem als partits de dretes ni d'extrema dreta disposats a facilitar una investidura ni veiem a Sánchez amb la intenció de pactar ara amb les dretes". "De fet, per això nosaltres veiem aquesta oportunitat per poder fer valer la força de les urnes de les últimes eleccions i traduir aquells vots, traduir la confiança que ens ha donat la ciutadania, en algun resultat", ha conclòs.

 

 

Comentaris