ERC veu una escletxa legal en la sentència de Marchena per restituir Junqueras com a candidat

Escrit al Suprem i a la Junta Electoral per tal que restitueixi el líder republicà com a candidat del 10-N

Maniobra de la defensa d'Oriol Junqueras arran de la sentència del procés del Tribunal Suprem. Fonts jurídiques del partit asseguren que han trobat una escletxa legal en la resolució per demanar la restitució de Junqueras com a candidat el 10N i per reclamar posar-lo en llibertat immediatament fins que la Justícia europea decideixi sobre la seva immunitat com a eurodiputat. Així ha presentat sengles recursos, un al Suprem i un altre a la Junta Electoral Central, per demanar la posada en llibertat i la seva restitució com a cap de llista d'ERC.

 

Concretament, fonts jurídiques del partit expliquen que el 30 d'octubre els van notificar una resolució del mateix del 14 d'octubre, de la mateixa data de la sentència, que concreta la pena per Junqueras. Un document que els ha donat la clau de volta en entendre que Marchena suspenia la pena d'inhabilitació a l'espera que el Tribunal de Justicia de la Unió Europea resolgui sobre la seva immunitat com europarlamentari. Una petició que va presentar el mateix president del tribunal del procés. 

 

En aquesta interlocutòria de concreció de la condemna per a Junqueras,  la sala penal del Suprem assegurava que "la pena d'inhabilitació, aquesta pot resultar condicionada per l'efecte reflex, en el seu cas, de la resolució del recurs de súplica pendent a la peça de situació contra la decisió del 14 de maig". És a dir, la qüestió prejudicial al Tribunal de Justicia de la Unió Europea sobre la seva immunitat com europarlamentari.

 

 "Com es vol que aquesta pena s'integra per una part privativa de drets no susceptible de suspensió i per una delimitació temporal del seu exercici, la Sala acorda posposar la seva execució fins la resolució del recurs", sentencia la Manuel Marchena respecte la immunitat reclamada per Junqueras per la seva condició d'eurodiputat. 

 

Amb aquest argument, la defensa de Junqueras considera que no està inhabilitat i, per tant, la decisió de la Junta Electoral Central del 14 d'octubre, de retirar-lo de la candidatura d'ERC aquest 10-N no està justificada. Així, els republicans han presentat també un recurs davant la JEC per tal que sigui "immediatament restituït" com a candidat pels comicis de diumenge i deixi sense efectes la resolució del 14 d'octubre que l'excloïa per la sentència del Suprem, on no s'hi concretava que aquesta inhabilitació quedava en suspens. 

 

 

En la mateixa línia, la defensa de Junqueras planteja ara un recurs a la sala penal del Suprem en base que no entèn el motiu de perquè suspèn la inhabilitació i, en canvi, no la pena de presó. Com sigui que la qüestió prejudicial estava plantejada per la situació de presó provisional, també hauria de quedar suspesa la pena privativa de llibertat fins que no resolgui Luxemburg. En aquest sentit, reclamen la seva llibertat immediata en considerar que hi ha el mateix argument per suspendre la inhabilitació: la petició d'aixecament de la presó provisional en tenir immunitat parlamentària. Es dóna a més la circumstància que el proper 12 de novembre l'advocat general del TJUE dictarà les seves conclusions definitives sobre la qüestió prejudicial plantejada per Marchena. 

 

 

 

Comentaris