El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
ERC diu que la consulta a la militància sobre Sánchez “és políticament vinculant”
  • CA

La portaveu d’ERC, Marta Vilalta, ha assegurat que la consulta a la militància que el partit celebrarà el proper dilluns, 25 de novembre, sobre el ‘no’ a la investidura del secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, com a president espanyol “és políticament vinculant”. En una atenció als mitjans, Vilalta ha afirmat que el Consell Nacional del partit “acabarà de prendre les decisions finals”, però que ho farà “escoltant la militància i el que hauran dit en aquesta consulta”. “Si consultem la militància és per escoltar-la i complir amb allò que ens digui”, ha insistit, per la qual cosa ha fet una crida a participar a la votació, que preguntarà si les bases d’ERC volen rebutjar la investidura de Sánchez si no hi ha un acord per abordar el conflicte polític entre Catalunya i l’Estat en una mesa de diàleg.

La negativa d’ERC a investir Sánchez es manté ferma i només es replantejarà si el PSOE accedeix a “aquesta mesa de negociació entre iguals, sense condicions, amb calendari i garanties de compliment” que fa dies que els republicans reclamen. “La pilota és a la teulada de Pedro Sánchez”, ha indicat Vilalta, que creu que l’acord entre els socialistes i Unides Podem “no respon a les necessitats de la ciutadania de Catalunya”, que reclama “un moviment per part de Pedro Sánchez i del PSOE que entengui que el que passa a Catalunya és un conflicte polític i no de convivència”.

La portaveu republicana també ha llançat un missatge a Podem i al seu líder, Pablo Iglesias, a qui ha demanat que col·laborin per “fer reconèixer al PSOE que aquí hi ha un conflicte polític que cal que tingui una solució democràtica i política”. “Ens decebria molt que renunciessin a Catalunya i a tots els seus ideals a canvi de només formar un govern d’esquerres” amb els socialistes. “Hi ha marge, però els toca a ells moure’s”, ha advertit.

Vilalta, que és també secretària general adjunta d’ERC, s’ha reunit aquest dijous a Barcelona amb la diputada d’EH Bildu al Congés Mertxe Aizpurua i el senador Gorka Elejabarrieta per aprofundir en l’acord que la formació abertzale té amb els republicans catalans. A la trobada també hi ha participat el president d’ERC al Parlament, Sergi Sabrià, i la diputada al Congrés Carolina Telechea.

EH Bildu espera un moviment de Sánchez

Aizpurua ha lloat l'”acord estratègic” que tenen amb ERC a les corts espanyoles i ha justificat la reunió d’aquest dijous pel preacord PSOE-Unides Podem. La dirigent abertzale ha afirmat que EH Bildu està “a l’espera de saber quin Sánchez tenen davant els bascos” i què ofereix davant del “conflicte que té l’Estat espanyol amb els territoris com Catalunya i Euskal Herria”. “És un problema enquistat que està sense resoldre des de l’any 1078″, ha lamentat, però ha demanat aprofitar l'”oportunitat” que obre l’actual situació política.

Sobre l’acord que van rubricar Sánchez i Iglesias, Aizpurua ha criticat que tracti la situació catalana com a un problema de convivència quan “tots sabem que això és un problema polític i que els problemes polítics exigeixen solucions polítiques”. “Estem molt allunyats de poder afavorir el que aquest govern està plantejant”, ha conclòs.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa