El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
ERC demana vot útil a Barcelona i fer entrar “un pres polític” al Parlament Europeu
  • CA

Esquerra ha subratllat la reivindicació de vot útil a la ciutat de Barcelona en l’acte final de campanya aquest divendres al Bon Pastor. Ernest Maragall i Elisenda Alamany, acompanyats en persona i en vídeo de la plana major del partit, han demanat a la militància que passi “el rasclet” fins que tanquin els col·legis. A la capital, com avisen les enquestes, “pot anar d’un sol vot”. El mateix dia que la Mesa del Congrés ha suspès a Oriol Junqueras com a diputat electe, han reclamat al sobiranisme que repliqui a l’Estat diumenge a les urnes convertint-lo en europarlamentari. 

Maragall ha estat reticent a demanar el vot directament durant la campanya però aquest divendres ha sol·licitat amb tota claredat als independentistes i als progressistes de la capital que triïn la papereta del principal rival d’Ada Colau. Els sondejos dibuixen pràcticament un empat tècnic i per això ERC reclama concentrar el vot de forma pragmàtica: “Demano el vot a tots els ciutadans crítics amb el govern d’Ada Colau, molt especialment als d’esquerres, i encara més fort el demano a tots els independentistes”. “Sabré fer-ne bon ús, d’aquest vot, sabré posar-lo al servei del projecte de la República, de la llibertat i la dignitat”, ha promès. 

Ha presentat els comicis municipals com “un binomi” entre ell i “un pacte PSOE-Podemos i del constitucionalisme”, que és el que al seu parer significaria la reelecció de Colau. “Si voleu una Barcelona capital de la República per primer cop en 80 anys, si voleu la independència, digueu a tothom que voti ERC”, ha simplificat. L’exparlamentària d’En Comú Podem i ara número 2 de Maragall, Elisenda Alamany, ha definit la seva excap de files com “l’últim cartutx de l’stablishment, a contracor i com a mal menor” i s’ha emportat una sonora ovació de la militància republicana, davant la que s’ha posat a plorar en començar la intervenció. “Sóc on he de ser en un moment de brutalitat i d’injustícia, al costat que toca estar!”, ha proclamat entre crits d’independència.

Els assistents a l’acte final de campanya d’ERC al Bon Pastor

Junqueras, Romeva i Rovira arenguen des de la pantalla

L’acte electoral ha durat més de dues hores i ha comptat també amb les intervencions dels principals dirigents del partit, tant els que ocupen càrrecs com els empresonats i exiliats. A més de donar suport a Ernest Maragall, han reivindicat el vot per Oriol Junqueras per “trencar els murs de la presó” i fer-lo “entrar somrient al Parlament Europeu com ja va fer al Congrés dels Diputats” dimarts. “Si es pensaven que es quedaria emmordassat, no defallirem i farem que guanyi diumenge!”, ha proclamat el president adjunt del partit i vicepresident del Govern, Pere Aragonès.

El mateix Junqueras ha advertit que el seu somriure a la cambra espanyola “no és res comparat amb el de diumenge” tancats a la cel·la i dilluns quan al Tribunal Suprem s’assabentin de tots els detalls dels resultats a través dels seus advocats. “Penseu en nosaltres i en l’alegria que tindrem en saber que heu treballant tant per maximitzar els nostres resultats!”, ha dit. Ha defensat el valor de fer seure a l’escó europeu un pres polític i “defensar amb plenitud la candidatura a la presidència de la Comissió Europea”, per “posar davant dels ulls de tothom la profunda injustícia de tenir tancats uns innocents”. “Deixeu-nos ser el més útils possible per la llibertat, no ens negueu aquests vots que ens són imprescindibles”, ha implorat.

Diana Ribas, número 2 de la llista europea i dona de Raúl Romeva, ha recordat que el seu marit solia nadar cada setmana precisament a la piscina del poliesportiu on s’ha celebrat el míting. “A tots els que ens volen vençuts, els diem que dilluns entrarem a les institucions amb força: No han pogut, no poden i no podran!”, ha defensat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa