El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
ERC consulta aquest dilluns a la seva militància sobre la investidura de Sánchez
  • CA

ERC farà una consulta entre la seva militància aquest dilluns entre les 09.00 i les 20.00 hores sobre si avala o no la investidura de Pedro Sánchez sense un acord previ per crear una taula de negociació. “Estàs d’acord en rebutjar la investidura de Pedro Sánchez si prèviament no hi ha un acord per abordar el conflicte polític amb l’Estat a través d’una taula de negociació?”, és la pregunta que el partit sotmetrà a votació i que va remetre a les seves bases en una carta aquest dimecres.

Els republicans recordaven en la missiva que l’aritmètica parlamentària que van projectar les urnes el passat 10 de novembre els deixa en una posició “molt rellevant” i destacaven que, tot i el preacord entre el PSOE i Unidas Podemos, tots dos necessiten el suport d’altres forces per aconseguir la majoria necessària que permeti situar Sánchez al capdavant de La Moncloa.

Diversos membres de la direcció republicana ja s’han posicionat en els últims dies: de moment votaran ‘no’ si el govern espanyol no proposa una taula de negociació per solucionar el conflicte a Catalunya que sigui entre iguals, sense condicions perquè es pugui parlar de qualsevol qüestió, i amb un calendari i unes garanties per complir els acords que s’aconsegueixin.

En la carta, plantegen a la militància que, si aquestes condicions no es concreten, no creuen que hagin de modificar el seu posicionament inicial, és a dir, mantindran el seu ‘no’ a Sánchez. Aquest dilluns, faran la consulta en l’horari acordat i els organitzadors preveuen fer públics els resultats a les 20.30 hores i, aleshores, serà el Consell Nacional qui fixi el posicionament en la votació del Congrés.

El PSOE confia que els republicans s’obrin a modificar el seu ‘no’ després de la consulta d’ERC, encara que la cúpula del PSOE insisteix en la premissa d’abordar el conflicte amb Catalunya des de la “llei i el diàleg”, per aquest ordre.

El secretari general de Podemos, Pablo Iglesias, es va mostrar optimista aquest dijous sobre les negociacions dels socialistes amb ERC per aconseguir el seu suport o abstenció en la investidura de Pedro Sánchez i va avançar que el futur executiu assumirà “el diàleg com un eix fonamental de l’acció política per afrontar el problema de la plurinacionalitat de l’Estat”.

“Hi ha molta feina a fer, cal guanyar-se els suports i les abstencions per a la investidura, i estic convençut que tant el PSOE com nosaltres treballarem de manera responsable per aconseguir aquests suports perquè en aquest país hi hagi un govern d’esquerres que afronti els desafiaments d’estat que espera el nostre país”, va assegurar Iglesias.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa