ERC avisa al PSOE que "s’ha de notar que s’abandona la judicialització"

Vilalta també alerta a socialistes i Comuns que “no es pot negociar a correcuita”

Poc a poc i bona lletra. Aquesta és la màxima que ERC ha transmès al PSOE i als Comuns que avui s’han posat d’acord per pressionar els republicans a fi i efecte que s’afanyin a tancar l’acord. “Tornem a reiterar que no es pot negociar a correcuita”, ha sentenciat la secretària general adjunta d’ERC, Marta Vilalta, després de la reunió de la direcció d’aquest matí. Deixat clar el calendari, la portaveu republicana també ha avisat als socialistes que la demanda “d’abandonar la via judicial s’ha de notar, hi han d’haver gestos”. Tot un missatge de cara la reunió que PSOE i ERC celebraran demà a Barcelona.

 

“No hi ha pressa quan anem a parlar del futur polític i de la solució a un conflicte polític”, ha reblat Vilalta en roda de premsa des de la seu del partit. La portaveu republicana ha defensat la continuïtat de la negociació amb serentitat. De fet, si hi ha acord no s’hi arribarà fins el gener. “Abans és molt complicat, perquè les posicions estan molt allunyades”, ha afegit. “És molt difícil una investidura abans de Nadal”, ha remarcat tot i que ha assegurat que s’intentarà avançar. Així mateix, amb aquest calendari els republicans esperen també les resolucions judicials pendents a nivell europeu. “No estem aquí per negociar només una investidura o unes transferències”, ha puntualitzat. “El peix al cove s’ha superat”, ha subratllat.

 

 

En aquest sentit ha reiterat les exigències d’ERC per a la negociació de la propera reunió de demà. En primer terme, el reconeixement de l’existència d’un conflicte polític així com la creació d’una Mesa de Negociació on hi siguin representats ambdòs governs i les institucions catalanes hi siguin reconegudes. Una taula que s’ha de posar a treballar de manera àgil. En aquest punt, els republicans contemplen que si el PSOE té pressa pot avançar més les negociacions. 

 

En tercer lloc, i en el que ha posat més èmfasi, -perquè potser els altres estan més avançats- és “obrir una via política i abandonar la via judicial”. Aquesta desjudicialització de la política del procés català, per Vilalta,  “s’ha de notar, s’han de fer gestos”. Aquesta proposta ha d’incloure, per exemple, que la Fiscalia no posi pegues a virtuals permisos o drets penitenciaris dels presos polítics. "El PSOE té l’oportunitat de demostrar que es pot abandonar la via de la judicialització i activar la política per resoldre el conflicte polític, com no va fer el PP”, ha conclòs.

 

 

 

Comentaris