El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
ERC accepta la “confrontació democràtica” però també exigeix “diàleg”
  • CA
Marta Vilalta, portaveu d'ERC, en un moment de la participació a la UCE

Marta Vilalta, portaveu d’ERC, en un moment de la participació a la UCE

 

ERC vol centrar la pilota i rebaixar la crispació encesa en el món independentista així com fugir de la simplificació d’idees. Per fer-ho, ha triat un nom que es troba enmig dels sectors i que és la veu de la direcció, la portaveu del partit Marta Vilalta, i en un escenari gens neutral: la Universitat Catalana d’Estiu, a Prada (El Conflent). En un contacte informatiu abans d’un acte de la Fundació Irla celebrat aquesta tarda, Vilalta ha valorat la proposta de full de ruta per a la tardor que el president Quim Torra va descriure en la seva conferència d’aquest dimarts en la mateixa UCE, en la que apostava per la “confrontació democràtica”. ERC ha acceptat la proposta però això sí sempre i quan sigui “compatible amb el diàleg”. “Hem de fer les dues banderes complementàries”, ha remarcat per bastir l’esperada “unitat estratrègica”.

 

En aquesta línia, Vilalta ha exigit “no contraposar quines aportacions fem els diferents actors perquè segurament són complentàries”. “Enlloc de ser confrontades, les hem de fer compatibles”, ha reblat. “Contraposar diàleg i controntació amb l’Estat és trampós”, ha alertat per tal de començar a restablir ponts entre les dues formacions independentistes majoritàries. En aquesta línia, ha demanat aixecar “amb una mà la bandera del diàleg, de voler negociar i parlar,  i amb l’altra mà, la bandera de la confrontació democràtica, de la lluita i protesta perquè la combinació de les dues banderes, la complicitat i no la contraposició la que ens farà avançar i trobar el mínim comú denominador, de la unitat estratègica i superar de la millor manera possible la tardor que ens ve pel davant.

 

Vilalta ha assegurat que ja hi han hagut converses i ni continuen havent-hi perquè “són una obligació i una necessitat” per trobar aquests acords per articular una “una unitat estratègica”. “Cal explicitar que cal fer moltes coses complementàries com ara reiterar, aconseguir i repetir majories democràtiques i més suports socials, més complicitats i accions de desgast de l’Estat, amb una pota a nivell internacional, per forçar un diàleg i una negociació”, ha afegit. “Tot compatible i que tot suma i que genera contraposicions amb les millors prespectives possibles.

 

Precisament, ha lligat aquesta voluntat d’unificar estratègia amb el procés congressual que viurà ERC a la tardor.  Vilalta considera que la proposta progràmitca d’ERC com un document  que inclogui tenir “una mà la bandera del diàleg i la negociació, i a l’atra  la confrontació democràtica així poder fer accions i actuacions d’enfrontament i desgast a l’Estat espanyol per forçar aquests escenaris de diàleg”. “Combinar i trobar l’equilibri entre aquestes idees pot ser una via de consens i un desllorigador que ens ha de permetre transitar no només a ERC sinó a tot el món independentista”, ha sentenciat.

 

 

Per altra banda, Vilalta no ha descartat cap de les “opcions democràtiques” per enfortir el moviment independentista. En aquest sentit, no ha descartat unes probables eleccions en els propers mesos -com demana el sector dels Rufianistes del que se n’ha allunyat- si “ha de fer més fort l’independentisme”. Ara bé, tampoc descarta un “govern de concentració o reforçat que respongui a la sentència, amb un consens estratègic” que “podria incloure comuns i les organitzacions que estan en contra de la repressió.

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa