El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Una entrevista a ‘El Món’, prova de la policia espanyola contra una militant d’Arran
  • CA

A l’Estat espanyol implicar-se en política i sortir als mitjans expressant el teu ideari et pot comportar persecució policial. Almenys aquesta és l’experiència que ha denunciat aquest dimecres la militant d’Arran Adriana Roca. En els darrers anys Roca ha exercit com a portaveu d’aquesta organització juvenil i en conseqüència ha concedit entrevistes a mitjans de comunicació. Aquest rol li ha comportat ara una citació judicial per part de la fiscalia que ha tingut en compte un expedient de la Brigada d’Informació de la Policia Nacional espanyola que per inculpar-la aporta, entre altres proves, les captures d’una entrevista que la mateixa Roca va concedir a aquest diari el 9 de gener del 2019 i on figura com a portaveu.

Part de l'expedient on fa constar l'entrevista amb 'El Món'

Part de l’expedient on fa constar l’entrevista amb ‘El Món’

Roca ha estat citada a declarar aquest dimecres a la Ciutat de la Justícia per uns fets investigats per la Brigada d’Investigació del CNP de València. Cada Prefectura de la Policia Nacional a l’Estat espanyol té una d’aquestes brigades que s’encarreguen de la captació, recepció, tractament i desenvolupament de la informació que consideren d’interès per a l’odre i la seguretat públiques, especialment pel que fa a la lluita antiterrorista, en l’àmbit estatal i internacional. Roca s’ha acollit al seu dret a no declarar.

Adriana Roca s’ha acollit al seu dret a no declarar i desconeix com acabarà el procés

El procés contra Roca s’ha iniciat després d’una denúncia que va fer la immobiliària Engel & Völkers contra Arran per una acció reivindicativa que va tenir lloc el de març de 2019, tal i com la mateixa organització va fer públic a les xarxes socials.

Roca ha explicat que aquesta acció s’emmarcava en una campanya per defensar el dret a l’habitatge per a tothom. “M’inculpen per participació en una roda de premsa de presentació de la campanya i l’expedient judicial inclou accions realitzades al País València els últims anys”, ha comentat l’activista. La denúncia d’Engel ha suposat una ampliació del fitxer policial on consten altres accions que la policia considera coordinades.

L’expedient contra Arran, al qual ha tingut accés ‘El Món’, fixa l’atenció amb “un grup actiu” de l’organització independentista a València i detalla que es gestiona de forma assembleària per dur a terme “accions reivindicatives [en el text original apareixen en cursiva] amb l’objectiu de fer visibles i públiques les diferents campanyes dissenyades des del moviment al que pertanyen, sent la majoria d’aquestes conductes de naturalesa delictiva, minimitzades en molts casos per la poca gravetat que aparenten les mateixes de forma aïllada“.

L’expedient policial defineix les accions reivindicatives d’Arran com a “conductes de naturalesa delictiva”

La militant d’Arran denuncia que el procés contra ella és “un cas de persecució política” i que el fet d’inculpar-la per exercir de portaveu busca “assenyalar i criminalitzar l’organització, però també totes les entitats que intenten denunciar un sistema injust i proposen alternatives”. En definitiva, per Roca es tracta d’un “atac a la dissidència política” a través de “l’estratègia de la por i la repressió, que no té altra voluntat que la de dissuadir-nos”.

Un intent de dissuadir

“Continuar fent el que fem és la millor resposta”, ha afegit Roca. La d’avui ha estat la primera citació judicial i a partir d’aquí la fiscalia ha de decidir com procedirà. “No sabem quin serà el recorregut d’això, però acabi com acabi el que es vol és assenyalar Arran com una organització delictiva i a mi com a portaveu com a forma de dissuasió per l’activitat política que fem”, ha conclòs.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa