El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Entitats constitucionalistes demanen que “s’escolti la Catalunya silenciada” per a la investidura
  • CA

Les entitats constitucionalistes Impulso Ciudadano, Asamblea por una escuela bilingüe i S’ha Acabat! han presentat un manifest on reclamen que a les negociacions per la investidura a l’Estat “no s’ignori els catalans que defensen la Constitució” i “s’escolti la veu de la Catalunya silenciada”. “Els partits no poden rendir-se a una política d’acontentament amb el nacionalisme identitari, seria un error transcendental que els convertiria en co-responsables de les conseqüències perjudicials i probablement irreversibles per als valors constitucionals que provocaria un ‘curt-terminisme’ interessat”, adverteixen a l’escrit. Així, defensen que es prioritzi “el sentit d’Estat” i la defensa des valors constitucionals.

Al manifest, les tres entitats hi presenten vuit punts que consideren que els partits han de tenir en compte a l’hora de negociar, com són que es compleixin les lleis i s’acatin les sentències, així com que es protegeixin els drets davant els “abusos” del “separatisme i els antisistema”. També reclamen que es rebutgi qualsevol “privilegi penitenciari” als polítics independentistes empresonats.

Unes altres demandes que expliciten són el “respecte” als drets lingüístics de tothom, especialment a les escoles, i que es faci “un seguiment rigorós” als casos “d’adoctrinament”. També exigeixen una reforma dels mitjans de comunicació perquè no siguin “un altaveu del discurs nacionalista”, així com respectar la neutralitat de l’espai públic i defensar la igualtat de tots els ciutadans “front als intents de creació de fronteres per motius ètnics, lingüístics o econòmics”. Finalment, també reclamen que es reconegui els drets laborals de tots els ciutadans davant el que consideren “barreres lingüístiques” a l’administració pública, i afegeixen que cal “cessar” el discurs “victimista i hispanofòbic” que creuen que promou l’independentisme per fer un missatge de “solidaritat entre tots els espanyols”.

“És urgent buscar punts de trobada que permetin articular un discurs harmònic que s’allunyi de qualsevol vel·leïtat totalitària”, conclouen, per denunciar després que són “ignorats sistemàticament” per “l’oficialisme separatista instal·lat al poder” a Catalunya que, segons consideren, “s’apropia” de la seva veu i “expulsa mitja Catalunya”. “La solució al conflicte interior que viu Catalunya passa necessàriament per assumir la realitat plural de la societat catalana en els àmbits polític, lingüístic i cultural i que els imprescindibles consensos s’aprovin respectant les regles de l’Estat de dret”, resolen.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa