Entesa Catalana de Progrés, en espera

PSC, ERC i ICV decideixin el seu futur després del final del tripartit i la nova compensació de forces

L'Entesa Catalana de Progrés, el grup del Senat que reuneix els tres partits que han format fins ara el tripartit, està a l'espera del que decideixin PSC, ERC i ICV sobre el futur de la coalició, que continuarà treballant mentrestant amb normalitat.

El grup ha celebrat aquest matí la seva habitual reunió prèvia al ple d'aquesta setmana, en què els senadors han posat en comú el que ahir van tractar les direccions dels seus partits polítics després de les eleccions catalanes. Tots han deixat "en mans dels seus partits" el futur de la coalició.

Abans de les eleccions els portaveus de les tres formacions es mostraven disposats a continuar, però el final del tripartit i els resultats electorals modifiquen l'equilibri de forces. Catalunya té vuit senadors autonòmics, que són elegits pel Parlament després de cada procés electoral i d'acord amb la seva nova composició.

Ara, CiU té tres senadors (entre els quals hi ha Jordi Vilajoana, el portaveu); el PSC en suma dos; ERC, un (Carles Bonet, el portaveu del partit al Senat); ICV, un altre, i el PP suma el vuitè, precisament el d'Alicia Sánchez-Camacho.

Però amb la nova distribució de forces al Parlament es dóna per fet que ERC perdrà aquest escó en benefici de CiU, que també podria quedar-se amb el que ara ja té ICV. El PSC mantindrà dos senadors autonòmics i el PP, el que hi té.

Per tant, amb aquest panorama, i sumats aquests senadors als elegits a les eleccions generals, l'Entesa podria reduir-se de 16 a 14 o 15 membres, deu d'ells, del PSC. I CiU seguiria el camí contrari i passaria de set membres a vuit o nou. Cal assenyalar que el PP està a nou vots de la majoria absoluta al Senat.

 
 

Comentaris