El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Endavant critica sense embuts el “Govern efectiu”
  • CA

Endavant-OSAN torna a treure l’aplanadora. L’organització que dóna suport a la CUP ha fet públic aquest dilluns el seu balanç d’any i mig de “Govern efectiu”, integrat per ERC i JxCAT, d’ençà que l’Estat va intervenir l’autonomia amb el 155 per convocar noves eleccions. Els membres de l’anterior Govern van quedar dividits entre la presó i l’exili per haver celebrat el referèndum de l’1-O.

El balanç d’Endavant sosté que el “Govern efectiu” ha estat “un fracàs polític sense pal·liatius”. És més, l’organització considera que “no ha servit ni per avançar cap a la República, com afirmava el sector abrandat dels seus partidaris, ni tan sols per protegir l’autonomia, com afirmava el sector pragmàtic”.

Les crítiques al Govern es resumeixen en tres aspectes. Per una banda, “l’acceptació a tots els nivells de Govern de l’autocensura imposada per l’amenaça del 155” i, en aquest sentit, Endavant parla de la “més paradoxal” de les situacions que és la implicació de la conselleria d’Interior “en la repressió”. L’organització diu que “el Govern efectiu que havia de preparar el naixement de la República és responsable directe de desenes d’empresonaments preventius d’independentistes”.

Així mateix es critica que es mantinguin “les polítiques liberals” i que es reclogui els “episodis d’enfrontament amb l’Estat a uns nivells simbòlics tan poc fructífers que ni tan sols han mobilitzat l’independentisme més militant”. Sobre això Endavant posa d’exemple la possible inhabilitació de Torra, “que no està aconseguint esdevenir una nova palanca de ruptura amb l’Estat”.

Endavant assegura que el fracàs que critica “és responsabilitat únicament i exclusiva dels partits que integren aquest Govern” i per tant no admet que es reparteixi la culpa entre tot l’independentisme.

El comunicat apunta que “en el balanç del Govern efectiu, si alguna responsabilitat tenim [l’esquerra independentista] és la de no haver sabut ser més contundents i efectius en la crítica i en el marcatge d’aquest Govern”.

El balanç finalitza apuntant que si Torra és inhabilitat caldrà sortir al carrer a protestar. Però l’organització envia un missatge: “Seria un error continuar en la via d’acumular presidents ‘legítim’ que alhora justifiquen nous governs autonomistes que, malgrat la retòrica, són incapaços no només de fer la República, sinó també de fer front a la recentralització”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa