El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
En Marea, els anticapitalistes i Podem Andalusia es desmarquen d’Iglesias amb el referèndum
  • CA

 

La posició de la cúpula de Podem de considerar el referèndum com una “mobilització” que no suposa l’exercici del dret a decidir perquè no parteix d’un acord amb l’Estat no compta amb el suport unànime partit. El soci gallec de Podem, En Marea, creu que el referèndum ha de ser considerat “vinculant políticament” i defensa la unilateralitat, igual que el sector anticapitalista liderat per l’eurodiputat Miguel Urban, que defensa la consulta unilateral per “aprofundir la democràcia i debilitar el règim del 78”, i com la branca andalusa de Podem, que defensa el referèndum i se situa en la línia de Podem Catalunya, que farà campanya per a la participació. El líder de Podem, Pablo Iglesias, ha fet referència aquest dimecres a aquesta qüestió i ha insistit que al seu entendre “qualsevol manifestació política té un significat polític a tenir en compte”, però l’1-O “no reuneix les característiques d’un referèndum”.

Les diferències de Podem amb En Marea han aflorat aquest cap de setmana amb les manifestacions de l’exdirigent del BNG Xosé Manuel Beiras i aquest dimarts amb les declaracions a l’ACN del portaveu d’En Marea, Luis Villares, que ha afirmat que la seva formació considera “políticament vinculant” el referèndum de l’1-O i defensa la via unilateral.

 

En Marea se suma a la posició ja expressada pel sector anticapitalista liderat per l’eurodiputat Miguel Urban, que just després de la moció de censura d’Iglesias a Rajoy va trencar la línia oficial del partit on expressava el seu suport al referèndum i feia una crida a tota l’esquerra espanyola per “organitzar la solidaritat amb els drets democràtics del poble català”, perquè “les lleis no estan per sobre la democràcia”.

La federació andalusa de Podem també s’ha desmarcat de la línia oficial de la formació. El portaveu de Podem Andalusia, Pablo Pérez Ganfornina, va discrepar dilluns públicament de les manifestacions de Pablo Iglesias, que va apuntar que si fos català “no votaria” al referèndum de l’1-O. Ganfornina va assegurar que ell “sí” que votaria a l’1-O i va apuntar que la seva federació defensa que el poble català “expressi la seva opinió sobre el futur”. 

 

Aquest dimarts la coordinadora general de Podem Andalusia, Teresa Rodríguez, també ha defensat l’1-O com una opció “legítima” perquè “hi ha una absoluta paràlisis per part de l’Administració central per resoldre el conflicte”, malgrat que ha apuntat que considera que el referèndum “no té garanties”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa