El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Emili Medan, batlle de Les: “Cedirem el local que faci falta perquè l’alcalde no és un jutge”
  • CA

 

L’Ajuntament de Les (Val d’Aran) cedirà espais municipals per al referèndum de l’1 d’octubre si el Govern li demana. En declaracions a l’ACN, l’alcalde del municipi d’Unitat d’Aran (filial del PSC a la Val), Emili Medan, ha argumentat que un alcalde no és un jutge i ha reivindicat el dret a l’autodeterminació. En aquest sentit, ha afegit que no pot negar per al poble català els drets que ell defensa per al poble aranès. El que sí que té clar és que un cop celebrat el referèndum català se n’haurà de convocar un a l’Aran perquè els aranesos puguin decidir el seu futur. Aquest dilluns el ple de l’Ajuntament va aprovar donar suport a l’1-O amb els vots favorables d’Unitat d’Aran (3), CORRÒP-AM (2), i CDA (1). Al ple no hi va ser present el també regidor d’UA, Francesc Boya, nou membre de l’executiva del PSOE, que ja ha manifestat que hagués votat en contra la resolució.

Medan ha argumentat que la seva formació, Unitat d’Aran, en el moment de la seva creació (Unitat d’Aran-Partit Nacionalista Aranès) tenia una clara vocació nacionalista i el dret a l’autodeterminació dels pobles com a ideari. En aquest context, ha argumentat que no pot trair els seus principis essencials ni negar al poble català el dret a l’autodeterminació quan també el defensa per al poble aranès. 

 

Preguntat per si la seva posició respecte al referèndum ha afectat la seva relació amb UA, ha dit que ningú li ha recriminat i ha lamentat que els seus companys de partit hagin deixat de banda l’eix nacionalista per centrar-se únicament en l’eix socialista. Encara sobre la situació interna al partit, l’alcalde de Les ha afegit que afrontarà la situació si la seva decisió de cedir espais per les urnes crea algun problema dins la formació. 

L’alcalde ha refermat que no es pot negar a un poble el dret a decidir i menys quan es reivindica per a un mateix, en al·lusió a l’Aran. I en aquest sentit, ha sentenciat que al municipi de Les hi haurà urnes l’1 d’octubre perquè els seus habitants es puguin expressar amb llibertat.

 

La decisió de donar suport a l’1-O es va debatre en el ple gràcies a una resolució presentada per l’alcaldia. Medan s’ha mostrat satisfet d’haver presentat la iniciativa i d’haver-la pogut debatre en profunditat en sessió plenària.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa