El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Els Verds i ALE denuncien el veto espanyol a Oriol Junqueras com a eurodiputat
  • CA

La copresidenta dels Verds/ALE al Parlament Europeu, l’alemanya Ska Keller, ha criticat la decisió del Suprem d’impedir que Oriol Junqueras reculli l’acta d’eurodiputat. “No entenc perquè al nostre company escollit no se li permet ocupar el seu escó a l’Eurocambra”, ha piulat Keller al Twitter, denunciant que els drets polítics del líder d’ERC i els dels votants que representa no haurien de ser “arrabassats”.

Per altra banda, la presidenta de l’Aliança Lliure Europea (ALE), Lorena Lopez de Lacalle, avisa que la constitució de l’Eurocambra serà “antidemocràtica” si l’absència de persones electes “passa sense més” i Oriol Junqueras no hi pot ser. En una entrevista telefònica amb l’ACN, la presidenta del partit europeu on s’integra Esquerra critica la decisió del Suprem d’impedir a Junqueras recollir l’acta i creu que part del raonament expressat pel tribunal és “polític” i no “jurídic”, en relació a les al·lusions de l’escrit a la presència de Puigdemont a Brussel·les. En aquest sentit assenyala a més que l’argument del Suprem és “incorrecte” perquè la sessió constitutiva es farà a Estrasburg i no a Brussel·les i defensa que, en tot cas, hi ha “mitjans” per garantir la lliure circulació perquè el líder d’ERC ocupi el seu escó. 

Aquest  divendres s’ha conegut que el Tribunal Suprem no permetrà que Oriol Junqueras vagi aquest dilluns al Congrés a jurar o prometre la Constitució, un tràmit necessari per acreditar-se com a eurodiputat. La sala que jutja el procés al Tribunal Suprem ha denegat a l’exvicepresident de la Generalitat i líder d’ERC, encausat per rebel·lió en aquest procediment, el permís per assistir dilluns davant la Junta Electoral Central (JEC) per jurar el càrrec d’eurodiputat. El tribunal considera que el desplaçament de Junqueras a Brussel·les com a conseqüència d’aquest tràmit posaria en un “irreversible perill” les finalitats del procés penal i afegeix que la pèrdua del dret de participació política del processat no és irreversible, sinó temporal, perquè està pendent de la sentència que es dicti en un futur. A més, considera que afectaria al procediment el fet que aconseguís immunitat parlamentària. 

Tot plegat, el mateix dia que el Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) publica en l’edició d’aquest divendres 14 de juny la proclamació dels 54 eurodiputats escollits a l’estat espanyol el passat 26-M. Entre ells, Carles Puigdemont i Toni Comín que es van presentar per Lliures per Europa i Oriol Junqueras, que va encapçalar la candidatura d’ERC a les eleccions europees. Concretament, el BOE recull un acord de la reunió de la Junta Electoral Central (JEC) d’ahir dijous en què se’ls va proclamar “diputats electes”. També cita que la JEC ha acordat que els candidats prestin jurament o promesa d’acatament de la Constitució des del Congrés de Diputats, a Madrid, el pròxim 17 de juny a les 12 hores. D’aquesta manera, es tanca la porta a la petició de Lliures per Europa de recollir les credencials sense la presència física de Puigdemont i Comín.

Per altra banda, el president d’ERC al Parlament, Sergi Sabrià, ha denunciat que la decisió del Tribunal Suprem (TS) de no permetre Oriol Junqueras sortir de la presó per recollir al Congrés l’acta d’eurodiputat suposa un “nou atemptat contra la democràcia”. En una atenció als mitjans de comunicació des dels passadissos del Parlament, Sabrià ha explicat que el proper pas serà presentar un recurs de súplica contra aquesta decisió i ha deixat la porta oberta a portar la qüestió a Europa. “Ho lluitarem com ho lluitem tot a tot arreu“, ha assegurat. Sabrià ha vinculat la decisió del Suprem que ha qualificat “d’inexplicable” al fet que els faci “pànic” la immunitat que suposaria l’acta d’eurodiputat.

 

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa