El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Els universitaris, en campanya contra les taxes
  • CA

 

El divendres 9 de maig hi ha programada una vaga d’estudiants per tal de reclamar allò que fa tants anys que reclamen els universitaris: una rebaixa del preu dels seus graus. La campanya Iniciativa Legislativa Popular (ILP Universitats) té la voluntat que es compleixi una rebaixa dels preus universitaris que el Parlament de Catalunya va aprovar l’any 2016 però que encara no s’ha fet efectiva.

 

Un cop donada per finalitzada la crisi econòmica que es va iniciar ja fa una dècada, els estudiants consideren que l’augment de preus que es va produir l’any 2011 no pot prorrogar-se més, i que cal que ara disminueixin. En un acte celebrat aquest dimecres a la Facultat de Biologia de la Universitat de Barcelona (UB), els estudiants han volgut reivindicar allò que és un dret reconegut internacionalment: el de l’accés a l’educació. “Una demanda de mínims“, deien en el manifest.

 

Durant l’acte hi ha hagut diverses proclames a favor d’un ensenyament públic que no “penalitzi” la voluntat de les persones d’accedir als “estudis superiors”. El preu dels estudis de màster també s’han criticat, ja que en moltes branques del coneixement aquests estudis acaben sent necessaris si un estudiant vol accedir al món professional.

 

L’acte ha comptat amb la presència dels exdiputats de la CUP i dels comuns David Fernàndez i Xavier Domènech. L’exparlamentari de la formació ha recordat que “no hi ha drets sense lluita” i que així com “l’accés universal a l’educació va ser una conquesta social”, ara cal combatre als carrers per tal d’aconseguir que es rebaixin els preus dels graus universitaris públics. “Queda demostrat que res és per sempre; ni les victòries ni les derrotes“, ha dit.

 

Domènech ha atribuït a “motius ideològics” l’augment dels preus dels graus universitaris públics. “Us diran que d’aquesta manera és més equitatiu i que ho fan per vosaltres, però és mentida”, ha explicat a l’alumnat que ha assistit a l’acte celebrat a la gespa de la Facultat.

 

La portaveu del Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans, Laia Casas, que també ha estat present a l’acte, ha reivindicat una “educació digna en una terra lliure feta al servei de les persones i no de les empreses“. A més, ha afegit que en aquesta situació de taxes universitàries cares “el subjecte més afectat son les dones perquè paguen més per estudiar i cobren menys per treballar”.

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa