Els tripijocs d’Espanya per allargar el cas de Puigdemont a l’ONU

Els advocats esperen que l’impediment de la seva investidura es ressolgui en els propers mesos

La brigada Aranzadi que l’Estat ha desplegat a les instàncies internacionals per aturar el sobiranisme utilitza tots els recursos. Fins i tot, els que poden malmetre la imatge de serietat de les institucions espanyoles. Els advocats de l’Estat utilitzen tripijocs d’estratègia judicial per intentar dilatar el cas de Carles Puigdemont al Comitè de Drets Humans de l’ONU on el president exiliat reclama el seu dret a ser candidat a la presidència de la Generalitat. Esperar a presentar escrits el darrer minut o abusar del paper són alguns dels trucs que denuncien membres de l’equip de la defensa de Puigdemont.

 

 

Segons la jurista, experta en Drets Fonamentals, i membre de l’equip que pledeja a l’ONU, Neus Torbisco, ha explicat que Espanya “apura fins el darrer minut els terminis” en el procés. “També demana constantment ampliació dels terminis processals o bé presenta escrits llarguíssims per entrebancar el procés en una instància de relats breus”, detalla Torbisco en conversa amb El Món, durant la Universitat Catalana d’Estiu, a Prada (Conflent), que aquest dissabte ha conclòs la seva 51 edició. Unes maniobres, que l’equip jurídic de Puigdemont, albiren que l’Estat dóna per perdut el cas i vol allargar per tal que la decisió arribi després de la sentència del Tribunal Suprem. “Saben que no s’aguanta, veuen que l’ONU no entendrà que tingués l’amenaça de detenir-lo a mitja investidura”, apunta Torbisco.

 

Torbisco calcula que tot i els entrebancs processals per part del govern espanyol, la resolució de la demanda que dirigeix l’advocat britànic Ben Emmerson arribarà en els propers mesos. De fet, la mitjana de resolució de les demandes per drets fonamentals se situa al voltant d’un any i mig o dos anys. La defensa confia en què s’hi arribi aviat perquè l’ONU va ser molt àgil en iniciar el procediment. La demanda es va presentar el Primer de març de 2018 i abans d’un mes la va admetre a tràmit i va reclamar a Espanya resposta i al·legacions. El govern espanyol ja va respondre i Puigdemont va replicar amb altres al·legacions de resposta.

 

 

La demanda, titulada “Puigdemont versus Espanya”, és una petició individual l’expresident contra l’Estat per la violació de la Declaració Universal dels Drets Humans i el Conveni Internacional pels drets civils i polítics (ICCPR per les seves sigles en anglès). Es va presentar quan l’Estat no li va permetre ser candidat a la investidura com a president de la Generalitat després de les eleccions del 21 de desembre de 2017. Una demanda amb què reivindica el seu dret a presentar-se a les eleccions, el seu "dret a la llibertat d'associació amb altres polítics i partits polítics a la recerca d'un objectiu comú d'aconseguir la independència” així mateix el seu dret a la llibertat d’expressió política.

 

 

Neus Torbisco, en el debat de la UCE sobre la internacionalització

Neus Torbisco, en el debat de la UCE sobre la internacionalització

La demanda d’Emmerson Però considera "aquests drets han estat violats per la conducta acumulada i continuada del Regne d'Espanya”. Els advocats recorden que ja va ser designat per la majoria del Parlament de Catalunya per a la reelecció com a president, però les autoritats espanyoles ho han impedit. “S’ha vist obligat a escollir entre tornar a Espanya per ser sotmès a una detenció arbitrària o romandre com a president a l’exili o permetre que un candidat alternatiu sigui nomenat i investit com a president”, establia la demanda.  El Comitè de Drets Humans de l’ONU és un grup de 18 experts independents encarregats de vetllar pel compliment del Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics.

 

Comentaris (11)
Per tripijocs ... Fa 5 mesos
... els que fan els que surten a les fotos de la notícia. Només cal veure el balcó amb els tres trilers i després a Boye, que s'ha posat com un porc per menjar crispetas.
Roger Fa 5 mesos
Calla nyordo...
jg Fa 5 mesos
los derechos humanos son otra cosa....no poder presentarse a presidente por estar huido de la justicia del pais del que quiere ser presidente no me suena mucho a derechos fundamentales...
Mediteu. Fa 5 mesos
Els de la secta esteu molt esverats. De debò cregueu que es pot fer funcionar un país fent màgia, i amb actituds completament irracionals?
Xani Fa 5 mesos
El President Puigdemont mai caurà en l'oblit i espero que pugui venir a seguir sent president de la Generalitat aviat. Alguns el van trair i ho va veure clarament quan va haver d'exiliar-se. Els qui van ser covards no investint-lo pensaven que així sortirien de la presó. Aquests van trair a Catalunya i als qui els voten. Voler lluitar només pels presos ens ha fet perdre el nord i això és el que uns quants volien. Espero i desitjo que tornem a agafar la via de la manifestació constant i la
Manel Fa 5 mesos
Espanya país franquista borbònic dictador represor mafiós i lladre
Angels Fa 5 mesos
President tota la meva admiracio i la persona q no estigui d' acord a fer la ma
Angels Fa 5 mesos
Presidente es vd. digno de admiracion como politico, estadista y persona . Riase Vd. de todos estos pobres hombres q insultan y menosprecian q van con han ido con chaqueta de democratas pero son verdaderos facistas. Yo a estos nomalmente los envio a "mamar-la"
Màrqueting i res més. Fa 5 mesos
Aquest home ja va fracassar i es va rendir. No se sap quin és el seu paper i desvarieja. Alguns el prenen per un messies, i això és una visió francament distorsionada. La gent normal considera que ja ha fet prou el ridícul.
Per el del màrqueting Fa 5 mesos
Tu si que fas el ridícul, pixant fora de test, fatxa!
Pep Fa 5 mesos
Per el que dius penso que gent normal deuen ser com tu , noi estas fent un ridicul geganti no tens cara
JASG Fa 5 mesos
El 49% de votants catalans (darreres eleccions europees), a mes dels centenars de milers de vots adicionals a la resta de l'Estat, no som persones normals? O malgrat que, com voste diu, considerem ridicul al MHP Puigdemont, li votem per pur masoquisme o que? Millor faria en investigar per que les candidatures neofranquistes, o desapareixen practicament de l'espectre electoral a Cat (PP, Vox) o minven llurs nivels de vot a pas de gegant (Cs).
ganxó Fa 5 mesos
No tens res més a dir? Tu com els de la Ñ, portar orelleres de ruc et vesteix
Jaume2 Fa 5 mesos
Tu ets normal?
Pepet de Vallmanya Fa 5 mesos
Una proba més, de que ejPPaña és un estat canalla !
Por molt que no volgueu Fa 5 mesos
PUIGDEMONT, EL NOSTRE PRESIDENT LEGÍTIM
Miriam Fa 5 mesos
Res de nou espanya país mafiós podrit represor dictador i lladre .