El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Els privilegis del cap de l’oposició
  • CA

A Catalunya el cap de l’oposició és una mena de càrrec polític, que es va aprovar en època de l’expresident Pasqual Maragall, i que atorga una sèrie de privilegis materials i honorífics al líder del partit que encapçala l’oposició. Són els que ara gaudiria el president d’ERC, Oriol Junqueras, si es manté en la idea de no fer un govern de coalició amb el president Artur Mas, i opta per passar a l’oposició. 

La llei del president i del govern i un decret regulen aquesta figura que preveu pel cap de l’oposició una retribució equiparable a la d’un conseller, encara que sense percepció de pensió temporal en cas de cessar. A més tindrà a la seva disposició dos treballadors adscrits, de lliure designació; un tractament d'”honorable senyor” i un lloc destacat en els actes oficials just darrera els expresidents de la Generalitat.

Entre les seves atribucions i funcions destaquen ser consultat, a iniciativa del president de la Generalitat, en aquells assumptes de major importància per al país, i proposar millores a l’acció de govern.

Fins ara el títol de cap de l’oposició només l’han ostentat oficialment tres persones a Catalunya: l’actual president en funcions, Artur Mas, del 2004 al 2010, durant el tripartit, i els socialistes Joaquim Nadal, del 2010 al 2012 i Xavier Sabaté, només durant uns pocs mesos.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa