El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Els presos de JxCAT demanen el vot per “culminar l’1-O”
  • CA

 

JxCAT ha tancat la campanya al Born de Barcelona amb un míting carregat d’emoció, marcat per la connexió en directe des de Soto del Real amb els candidats presos Jordi Sánchez, Jordi Turull i Josep Rull, i el president a l’exili, Carles Puigdemont, —amb cert retard perquè han hagut d’esperar que acabessin Oriol Junqueras i Raül Romeva la connexió que han fet abans amb el míting d’ERC—. Els presos han demanat que el vot independentista es concentri  de forma clara diumenge en la llista de JxCAT sense tenir en compte els discursos de la por. “Els que vulguin culminar l’1-O que votin pels de l’1-O, els que vulguin reivindicar la unitat i els que ho vulguin tot que votin per JxCAT”, ha dit Turull, reclamant que “ningú faci càlculs el 29” sobre qui suma o no. “El que em fa una mica de por és el vot sofisticat —ha advertit—, si ens voleu ajudar nosaltres, voteu-nos a nosaltres”.

 

Conscients que les enquestes no els deixen com els favorits, els junters han fet un esforç per aconseguir una gran mobilització del vot i defensar que les paperetes que vagin cap a ells seran les útils per l’objectiu de la seva llibertat i la independència. “Diumenge juguem a casa i hi haurà urnes, nosaltres som els de les urnes, hem de donar una resposta contundent i aprofitar-ho al màxim, enviar un missatge que demostri que l’1-O no va ser una foguerada, no demanarem mai perdó per l’1-O, l’1-O va començar una cosa que volem culminar”, ha assenyalat Turull.

 

El cap de llista de JxCAT, Jordi Sánchez, també ha destinat bona part del seu temps d’intervenció a reivindicar el referèndum: “Hem pogut sobreviure amb força perquè sabem que vosaltres hi sou, sabem que tots junts tenim un únic objectiu, que és obtenir la llibertat, culminar democràticament el que vam començar l’1-O, però sense cap tipus de feblesa, una urna no pot ser mai motiu d’una condemna, ningú ha de demanar perdó per haver participat defensant les urnes”.

 

Torra
Quim Torra | JORDI BORRÀS

 

Les crides a la mobilització sense relaxar-se fins diumenge han estat una constant. Sánchez ha demanat aquesta implicació com un “favor” que mai ha demanat i ha ofert el seu compromís d’anar al Congrés a “parlar clar”. El número u per Barcelona ha afirmat que els junters no s’amaguen “sota cap silenci” i que “per la llibertat i la democràcia” estan disposats a no rendir-se, a oferir part de la seva vida i a sacrificar el benestar de la seva família “perquè algun dia mai més ningú hagi de patir ni presó ni exili per haver defensat la llibertat i la democràcia a l’Europa del segle XXI”.

 

De la seva banda, Josep Rull ha defensat que les eleccions del 28-A van de “llibertat, democràcia i dignitat, la mateixa que van tenir aquells homes i dones del 1714, que van defensar a ultrança la llibertat del nostre poble”, fent una referència històrica a l’indret que justament JxCAT ha escollit per fer l’acte final de campanya. Rull ha fet referència també al judici al Tribunal Suprem, procés que ha denunciat com una “ignomínia” i ha recordat les imatges de la repressió de l’1-O. “Quan veiem aquelles imatges pensem quin immens honor de servir aquest poble i quin honor d’haver format part del Govern del president Puigdemont”.

 

jxcat
Susana Barreda, Laura Borràs, Albert Batet i Josep Costa | JORDI BORRÀS

 

El míting ha servit perquè els presos es retrobessin amb Carles Puigdemont després de més d’un any a la presó. El president a l’exili ha dit que voldria dir-los moltes coses de caràcter personal, però ha centrat l’intercanvi amb ells per enviar-los un missatge de coratge i suport: “Sé el que fareu quan sortiu de l a presó, sortireu aviat per anar a buscar l’acta de diputat i ho fareu amb la màxima dignitat i mirant als ulls i veurem com un darrere l’altre aniran baixant la mirada, aquesta serà la primera victòria”. Puigdemont, emocionat, ha dit que els presos polítics “són un símbol de la democràcia europea, no tingueu dubte, cada vegada hi ha més gent darrere vostre, no us deixarem mai de costat”.

 

Mas: “Ells són els campions del garrot, nosaltres del vot”

 

JxCAT ha tancat el cercle en el míting final reunint, com ja havia fet en l’inici, els tres presidents. Artur Mas ha sortit en escena per denunciar la repressió i reclamar que la resposta ha de ser a través de vots. “L’Estat ha demostrat que són els campions de la repressió, demostrem nosaltres que som els campions de la votació. Aquesta és la nostra força. Ells són els campions del garrot, nosaltres els campions del vot”.

 

Artur Mas
Artur Mas | JORDI BORRÀS

 

Mas ha donat pas al president Quim Torra, que ha advertit que el PSOE pot tornar a aplicar el 155 i per denunciar que les dretes i l’extrema dreta es confonen. “Si els tanques els tres en una habitació fosca no els distingeixes”. Torra ha emplaçat a “plantar cara” a l’Estat espanyol “fins aconseguir la república catalana”.

 

Abans de la darrera intervenció de Puigdemont, que ha tancat l’acta, la número dos, Laura Borràs, ha fet referència als intents de bloquejar la seva candidatura a les eleccions europees: “Han tret el comodí de la justícia espanyola i ara voldran que no es vulgui presentar però nosaltres ja el votarem aquest diumenge el president Puigdemont i comencem a votar aquest diumenge”. Borràs ha afegit que l’Estat intenta “aturar el president” perquè “veuen que la guingueta que se’ls va en orris”.

 

jxcat
Carles Puigdemont | JORDI BORRÀS

 

Puigdemont s’ha encarregat de tancar el míting i ha dedicat la intervenció per demanar una gran mobilització a les urnes per intentar evitar qualsevol fuga de vots. Ha reforçat la idea que la llista de JxCAT és la del president Puigdemont en advertir que segons quina sigui la decisió de la Junta Electoral Central (JEC), que ha de resoldre la impugnació de la seva candidatura, hi ha coses que el 26 de maig potser ja no seran temps de votar: “No deixem pel 26 de maig el que podem votar aquest diumenge”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa