El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Els partits catalans es mostren prudents en les seves reaccions a l’alto al foc
  • CA

L’alto al foc d’ETA ha causat la ràpida reacció dels partits catalans, que han coincidit a valorar-lo positivament. El fins ara secretari general adjunt de CDC i conseller d’Interior, Felip Puig, ha valorat amb “un sentiment prudent i esperançat” el comunicat d’ETA. “No és el primer alto el foc”, ha manifestat, “i molt ens agradaria no tornar a caure en les pròximes setmanes o els propers temps amb una nova frustració”.

El secretari general d’ICV, Joan Herrera, ha qualificat avui com “imprescindible” el comunicat d’ETA, encara que el considera “insuficient” perquè no garanteix l’abandonament definitiu de les armes.

El secretari general d’ERC, Joan Ridao, ha celebrat que l’anunci d’ETA és una “oportunitat històrica” per la fi de la violència al País Basc, i ha instat PSOE i PP a no fer partidisme amb la decisió de la banda armada.

Solidaritat Catalana, en veu del seu diputat Uriel Bertran, ha manifestat que espera que l’alto al foc “serveixi perquè Euskal Herria iniciï el seu camí cap a la independència per vies pacífiques i democràtiques”. Bertran ha demanat la implicació dels partits espanyols per fer-ho possible.

El portaveu del Partit Popular de Catalunya (PPC) al Parlamen, Enric Millo, ha reiterat que no hi ha cap “treva factible”, ni “possible”, ni “creïble” per part d’ETA si no està precedida per l'”entrega de les armes i per posar-se a disposició de la justicia”.

El PP i el PSOE

El PSOE i el PP ja s’han posicionat sobre la noticia de la jornada. Marcelí Iglesias, secretari d’organització del PSOE, ha dit que el missatge d’ETA “té la seva importancia”, tot i demanar que “sigui confirmat amb fets”. Iglesias ha declinat seguir parlant-ne ja que ha preferit que sigui el president del govern espanyol, José Luís Rodríguez Zapatero, qui ho faci més tard.

La secretària general dels populars, María Dolores de Cospedal, s’ha mostrat escèptica respecte el discurs d’ETA. “No demanen perdó a les víctimes, aquest alto al foc és una pausa per seguir existint”, ha opinat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa