Els “ortodoxos d’ERC” surten de l’armari amb la vista posada al congrés

El col·lectiu 1-O es presenta en societat, reclama recuperar l’assemblearisme i escalfa motors de cara al conclave

Congrés d’ERC a la vista, per tant, moviments interns de militants. Un algoritme tradicional que torna a aparèixer arran del cónclave de finals d’any. En aquesta ocasió és el Col·lectiu Primer d’Octubre. Una agrupació de militants republicans que reclamen tornar a les “essències assambleàries” de la formació. “Som els que volem consultar a la militància, som, al capdavall els ortodoxes del partit, no pas els crítics”, defineix Xavier Martínez, un dels portaveus d’aquesta cinquantena de militants que han articulat aquesta plataforma.

 

De fet, aquesta plataforma tampoc és nova de trinca. Ja va fer els seus primers cops de cap quan la direcció del partit va decidir passar-se pel folre la decisió dels militants de Barcelona de convertir en alcaldable Alfred Bosch i substituir-lo per Ernest Maragall. Aquella maniobra no va reeixir, però el col·lectiu no ha perdut embranzida. Ans al contrari, els ha servit per constatar quin són els resorts del politburó d’ERC.

 

De moment, en són una cinquantena i entre els seus postulats hi ha “l’aplicació del mandat del Primer d’Octubre”. “Tenim la sensació que el partit i els seus membres del Govern no estan per aquesta feina”, al·lega Martínez. “Nosaltres només volem que es compleixi la darrera ponència política que va aprovar la conferència nacional del partit”, defensen.

 

Com exemple, manifesten la seva sorpresa per les paraules de Joan Tardà, Alfred Bosch o Gabriel Rufián per tal d’afavorir que Pedro Sánchez sigui investit president espanyol. “En tot cas, i seguint l’ortodòxia assambleària de la formació això ho hauria de decidir la militància a través d’un procés deliberatiu”, insisteix. “Fins i tot, Ada Colau ho va fer entre els seus associats per decidir si acceptava els vots de Manuel Valls o no”, compara Martínez. “Hem d’empoderar el partit”, reclamen.

 

 

Ara, el col·lectiu demana una Consulta com un primer test cap el Congrés per tal d’aglutinar els militants que volen “un partit republicà, independentista i que no deixi de vetllar per aquest objectiu estratègic”. “Som un moviment de pensament”, subratllen.  Entre els punts de la seva fundació es troba la “constitució d’una mesa de diàleg entre tots els actors que tenen representació en institucions fora de Catalunya per tal de consensuar una resposta de país davant els diferents fòrums on tinguem veu”. La presentació serà aquest dimecres a les 12 del migdia a l’Ateneu Barcelonès.

 

 

 

Comentaris (16)
Anna G. Fa 6 mesos
Si s'enfronten a la cúpula malament, i sino també. Critiquem el nom, tot. Una mica fart de tant patriota de sofà
Ramon Fa 6 mesos
Sabatots, caïnites i palanganers captius de les esquerres espanyoles. Junqueras, Tardà, Torrent, Sol i el rufian són l'autèntixa ordodòxia d'ERC.
Pepet Fa 6 mesos
Els problemes interns d'ERC ,son els militants qui l'han de rasoldra. Gracies pero no cal tans salvadors del partit.
Jmuc Fa 6 mesos
Que no son militants del partit aquest?
airausu Fa 6 mesos
Si no són critics ni pensen prendre mesures contra Junqueras, Sol, Rufian, Tardà i companyia, aquest col·lectiu (que s'han apropiat al nom d'una cosa que és de tots) és un bluf i una altra performance de cara a la galeria per no perdre ni militants ni vots. E(rc) és el principal problema de l'independentisme. DUI.
federalista Fa 6 mesos
tireu tireu a tots, i us quedeu els mes purs indepres, i la prova de foc que propose per corroborar, aixo es posar el ou dret incorrupte del wellos,i apa a lleparlo, es el fundador de la patria catalufa el junki tarda, rufian no s'atreviran a menjar-se el ou ¿incorrupte? jajajaj pero alguns s'ho faran ajjjjjjj vaja merda, aquestos aquestos son els escollits, el que siga capac de menjar-se el ou sencer dins la boca, es el escollit, ajjjj que vomite jajajajajajajajajajajajajaj.
adolf Fa 6 mesos
Al 2008 Joan Carretero va preguntar a la direcció d' ERC quant pensaven parlar del debat nacional, resposta d' ERC, nosaltres estem per gestionar, es a dir, cadires, poltrones, poder..., la conseqüència va ser la creació de Reagrupament i a les hores ERC es va enfonsar, a veure si ara passa el mateix, no n'aprendran.
Pere Fa 6 mesos
Uffff, ara! Perquè, emsembla que s'estan adonant que no tenen res a fer. Espanya no fara res i ells es quedaran amb el cul a l'aire. Heu traicionat al pobla catala. Fa molt de temps que no us voto, i per molt que digueu, mai més confiare amb vosaltres.MAI MÉS. VISCA CATALUNYA LLIURE
Per fi algú posa seny a ERC Fa 6 mesos
Per sort no tots els militants d’ERC estan tan cercs per no veure què està passant. Espero que canviïn el rumb i tornin a fer pinya s JxCAT, uns altres que també s’han de posar les piles. Sort dels que estan a l’exili i van fent feina que sinó...
Gerard Fa 6 mesos
Vaig deixar de militar a ERC amb el en tripartit, que no vaig entendre, però la vaig seguir votant fins el 21D. Després no l'he tornada a votar, ni en tinc la intenció.
Joan sabadell Fa 7 mesos
Jo ja he deixat de votar erc.
Anna Fa 7 mesos
ERC , dubto q sigui independentista , entre els ex sociates, ex comuns, ex iniciativa, ex verds, etc... que han trobat cadira a ERC per ampliar la seva base, han desvirtuat el partit. No me.n fio ni un pèl
Groc Fa 7 mesos
A Jxcat hem de fer net però a ERC hi tenen una feinada !!
Joanka Fa 7 mesos
.. han trigat massa en adonar-se que l'enemic es caspanya no JxCat però l'amplitud de mires és tan local que lo seu ha estat no veure que primer l'enemic comú i després ja en parlarem.
Volem l'ERC combativa de Macia i Companys, i de Barrera............ Fa 7 mesos
El problema d'ERC son tot els autonomistes camuflats que te dins, que lo que volen es quedar-se dins Espanya com estat associat, es diu Tardà, Sol, Rufian, Torrent i totes las nenes acomodades amb bon sou del escolanet Aragonès. Qui lidera la lluita cap a la llibertat ara, no es ERC, es Puigdemont sense complexes.....................
LSO Fa 7 mesos
Si no queréis hundiros los del partido ERC, tenéis que tirar fuera a Tardá, Rufian, Bosch, Vilalta, Maragall, y alguno, más os están traicionando a los que de verdad sois independentistas.
Inde Fa 7 mesos
Seria muy deseable que este partido cambiara de rumbo .