El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Els “ortodoxos d’ERC” surten de l’armari amb la vista posada al congrés
  • CA

Congrés d’ERC a la vista, per tant, moviments interns de militants. Un algoritme tradicional que torna a aparèixer arran del cónclave de finals d’any. En aquesta ocasió és el Col·lectiu Primer d’Octubre. Una agrupació de militants republicans que reclamen tornar a les “essències assambleàries” de la formació. “Som els que volem consultar a la militància, som, al capdavall els ortodoxes del partit, no pas els crítics”, defineix Xavier Martínez, un dels portaveus d’aquesta cinquantena de militants que han articulat aquesta plataforma.

 

De fet, aquesta plataforma tampoc és nova de trinca. Ja va fer els seus primers cops de cap quan la direcció del partit va decidir passar-se pel folre la decisió dels militants de Barcelona de convertir en alcaldable Alfred Bosch i substituir-lo per Ernest Maragall. Aquella maniobra no va reeixir, però el col·lectiu no ha perdut embranzida. Ans al contrari, els ha servit per constatar quin són els resorts del politburó d’ERC.

 

De moment, en són una cinquantena i entre els seus postulats hi ha “l’aplicació del mandat del Primer d’Octubre”. “Tenim la sensació que el partit i els seus membres del Govern no estan per aquesta feina”, al·lega Martínez. “Nosaltres només volem que es compleixi la darrera ponència política que va aprovar la conferència nacional del partit”, defensen.

 

Com exemple, manifesten la seva sorpresa per les paraules de Joan Tardà, Alfred Bosch o Gabriel Rufián per tal d’afavorir que Pedro Sánchez sigui investit president espanyol. “En tot cas, i seguint l’ortodòxia assambleària de la formació això ho hauria de decidir la militància a través d’un procés deliberatiu”, insisteix. “Fins i tot, Ada Colau ho va fer entre els seus associats per decidir si acceptava els vots de Manuel Valls o no”, compara Martínez. “Hem d’empoderar el partit”, reclamen.

 

Ara, el col·lectiu demana una Consulta com un primer test cap el Congrés per tal d’aglutinar els militants que volen “un partit republicà, independentista i que no deixi de vetllar per aquest objectiu estratègic”. “Som un moviment de pensament”, subratllen.  Entre els punts de la seva fundació es troba la “constitució d’una mesa de diàleg entre tots els actors que tenen representació en institucions fora de Catalunya per tal de consensuar una resposta de país davant els diferents fòrums on tinguem veu”. La presentació serà aquest dimecres a les 12 del migdia a l’Ateneu Barcelonès.

 

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa