Els ortodoxos d’ERC desenterren la destral de guerra de cara el Congrés

El col·lectiu Primer d’Octubre anuncien que preparen un document d’estratègia política oposat a l’oficialista

Un sector d’ERC avalat per Oriol Junqueras, amb Gabriel Rufián i Joan Tardà a la sala de màquines, ha difós un document d’estratègia política de cara el congrés que la formació té previst celebrar el 30 de novembre. Un document oficiós de la candidatura oficialista, amb Junqueras i Marta Rovira al capdavant,  que la militància republicana haurà de votar el 15 de setembre. Però tot apunta que aquest no serà l’únic document que la militància haurà d’aprovar en el conclave. El col·lectiu Primer d’Octubre, el sector “ortodox” -o crític- de la formació ha decidit plantar cara a la maquinària de l’aparell i preparar un document alternatiu que defensi, sobretot, implementar el “mandat del Primer d’Octubre”.

 

Xavier Martínez i l’exdiputat a Madrid, Joan Puig, portaveus del col·lectiu,  ho han anunciat aquesta tarda en un acte a la 51ena edició de la Universitat Catalana d’Estiu que se celebra a Prada, El Conflent. Tots dos han qualificat de “sorprenent” i de “perplexitat” que “dies després haver-se preparat una candidatura amb unes línies bàsiques fetes públiques es filtri un document d’en Tardà, en Rufián o del seu entorn per influenciar en la ponència política”. “És de males arts” i una “imprudència”, han reblat.

 

Tots dos entenen que Junqueras ha avalat l’estratègia d’anar a eleccions. Una opció que el Col·lectiu Primer d’Octubre no veu clar. “Nosaltres no som partidaris d’anar a eleccions, el primer que hem de fer és una consulta a la militància sobre la investidura Pedro Sànchez”, han avisat.  “Per què hem de fer una investidura gratuïta? Defensem el no a Sánchez i volem que Sánchez, i el Govern que treballi i presenti pressupostos i la resposta a la sentència ja es veurà per tal que sigui el màxim d’unitària possible. “Aquest sistema de donar estabilitat a Espanya i inestabilitat a Catalunya no l’entenem”, ha afegit Puig.

 

“L’objectiu d’aquest Govern no és ni investir Pedro Sánchez ni aprovar uns pressupostos autonòmics, -recordem que Pere Aragonès, al 2014 va dir que eren els darrers pressupostos autonòmics-“, ha remarcat Martínez. “Aquestes no haurien de ser les prioritats, les prioritats han de ser implementar el mandat del Primer d’octubre i que es compleixi el que diu la ponència política aprovada ara fa un any, el juliol de 2018”, ha subratllat. En aquesta línia, subratllen que ara -amb uns 300 afiliats al corrent intern- no han presentat cap candidatura i que el seu objectiu és aplicar el mandat de la ponència política aprovada ara fa un any.

 

 

En tot cas, el col·lectiu ha desenterrat la destral de guerra amb l’aparell amb l’anunci de presentació d’un document estratègic alternatiu al que albiren que presentarà la direcció al Congrés. “Contrastarem el nostre document amb l’oficial”, han assegurat. “Un document on hi constarà l’aprofundiment dels elements principals com el compliment del mandat del Primer d’Octubre i defensar l’assemblearisme del partit perquè les decisions no es prenen amb prou debat intern”, han especificat.

 

En la participació interna, la plataforma Primer d’Octubre explica que en els estatuts aprovats al darrer congrés preveia les consultes internes a la militància si ho decidia la direcció, el consell nacional o ho demanava el 10% de la militància. En aquest sentit, denuncien que aquesta darrera opció no s’ha utilitzat mai perquè no s’ha regulat ni el partit permet accedir a les bases de dades per tal de poder articular una petició. En tot cas, el Col·lectiu vol arreplegar tots els descontents o decebuts amb l’estratègia de la direcció d’ERC. “Volem frenar el desencís de la militància d’ERC, abans que estripin el carnet, que vegin la nostra llum al final del túnel”, ha insistit Puig.

 

 

Comentaris (21)
Crec que si voleu obrir més el partit hi d'una manera més participativa, es precis ser més curos amb les reflexions, que he pogut llegir, l'insult i la manca de respecte, son un mal cami per arribar al dialeg i per tant als acords, que ens fan falta, i ai Fa 6 mesos
Crec que si voleu obrir més el partit hi d'una manera més participativa, es precis ser més curos amb les reflexions, que he pogut llegir, l'insult i la manca de respecte, son un mal cami per arribar al dialeg i per tant als acords, que ens fan falta, i aixi esdevindre un pilar fort de la nostre independencia, Jo crec amb la participació activa, rigurosa, pero respectuosa, hem de ser una imatge de la CATALUNYA Republicana que volem i tant desitjem.
decebut de tot Fa 6 mesos
Es tornarà a repetir la mateixa història de fa quinze o més anys. La direcció, peti qui peti, per un nou tripartit. Els que estiguin en desacord, fora!!! Després, fracàs electoral d'E(RC) i tot el que s'ha guanyat es llença a l'escombraria. Començo a dubtar si en Yunqueras (es canvia de cognom) és historiador.
Pauline Fa 6 mesos
ERC mai més. No tenen ètica. Cal lliutar per fer una republica a Catalunya. ERC que fa? Res de res. Afavorir el Sanchez.
LLARENA dPENA Fa 6 mesos
Als d'EAC (Esquerra Autonomista) els desitjo que els passi el mateix que van patir el 21D. Fracàs absolut i ridicul. I els desitjo també que pateixin tota la seva vida la vergonya (en el meu cas, aliena) que hem patit molts que els varem votar durant tant de temps per les seves renuncies, que no les perdonarem mai. I espero també, que totes les seves bases tan calladetes i contentes, s'hagin de tornar a passar el mateix gripau per miserables, com els seus caps.,
Sílvia Fa 6 mesos
Molt lloable, però hauran de plegar, avotar el cap o callar. El Messies de Lladoner rls trinxarà amb un crucifix a la mà.
Claudi Fa 6 mesos
Amaos els uns al altres i després hòstia ve hòsties vant; és hora què despertes ERC , apliquem el mandat 1-O
Ramon Fa 6 mesos
Si entenem per ortodoxia la norma fundacional i la tradició arrelada i mantinguda al llarg dels temps, Junqueras, Sol, Torrent i Tardà són l'ortodòxia estricta d'ERC en 4 aspectes: sabatots integrals, caïnites, encaixistes espanyols i palanganers captius de l'esquerra espanyola. Però en relació amb ka nació, la identitat, la llengua, són heterodoxsmes. És l'únic que tenia de bo ERC. Ara ni això.
Josep C. Vergés Fa 6 mesos
Cal afegir: trencar tots els acords amb els carcellers de Catalunya, el PSC 155
Ramon Fa 6 mesos
Ortodoxos és una expressió intencionadament antipàtica (el redactor vol continuar col.laborant a FAQs). Però és que, a més, no lliga gens. Ortodòxia seria tornar al nacionalisme idenritari i al rebuig a la castellanització. I això no ho fan. Aquests es limiten a apostar per la independència. I això en ERC no és en absolut ortodox. ERC va ser sempre un partit encaixista.
Ramon Fa 6 mesos
Tant "ortodoxos" com "destral de guerra" són expressions negatives, hiostils, propaganda indirecta dels traïdors. I vist algun personatge vés que l'operació no sigui un muntatge per evitar que aparegui una revolta autèntica. Nicaragua's way, vaja.
Espectador Fa 6 mesos
Això, ja era hora, i més val tard que mai
PERE IV Fa 6 mesos
Ortodoxos ? Quins són els ortodoxos de totes les ortodoxies que ERC ha conegut ? On és l'ortodoxia "ortodoxa" i en què consisteix ? Ara surt el "poli bó" ortodox en front del "poli dolent" heterodox per revifar els ànims del personal ? ERC és desfeta i irrecuperable a curt i mitjà termini, i els militants que no suportin la vergonya faran santament d'oblidar les seves sigles i unir-se als qui de sempre han prioritzat Catalunya per damunt del partit, si és que en tenen.
ERC ESTÀ DESFETA Fa 6 mesos
ERC se l’estan carregant el mateixos dirigents. Tarda, Rufian, Junqueras
Ramon Fa 6 mesos
El pitjor no és "tornar a l'autonomia". Si no hi ha més remei, sentint-ho molt tocarà fer-ho. Però mai dels mais en els termes desnacionalitzadors d'ERC. I menys encara ho farem de la mà de qui va estar-se tot el procés dient-li rata, tumor i traïdor a qui dubtés que tinguéssim prou força.
benvinguts !!! Fa 6 mesos
Ja era hora que algú d'ERC planti cara a la baixada de pantalons.
Una pregunta per al col·lectiu Primer d’Octubre . Fa 6 mesos
Cuan siguem independents, ens quedarem tots els diners ? com ja ho fan els VASCOS ????
Marta de Sabadell Fa 6 mesos
Endavant col.lectiu 1 d'octibre. A veure si foteu canya a aquesta colla de passarells que manen al partit. Cal fer net, personatges com Sol, Sabrià, Salvador, Peraire i algun altre incompetent i llepaculs, cap a casa! Aquests senyors no són aigua neta.
joanr Fa 6 mesos
Ja era hora. Per fi sentim les veus que hom esperava d'ERC. Tant de bo la militància endrece el partit. Juanqueras, Rufian, Tardà, els grans manifassers autonomistes, fan venir ois.
RFS Fa 6 mesos
“Per què hem de fer una investidura gratuïta? , mentre els VASCOS tenen les butxaques ben plenes de diners, que son diners dels Catalans !!!!
Molt bé Fa 6 mesos
Més val que es moguin ràpid. El ju querisme farà molt mal, i no només a erc. I que pensin que en Sol i companyia son molt agressius i tenen a l'estatpodrit a favor.
goosse Fa 6 mesos
En Puig, té molta raó....la militancia i simpatitzans, poden canviar el sentit del seu vot, tal qual va fer, en les Eleccions Europees, que molts varen votar Puigdemont.....si no volen ferla grosa que la direcció d´ERC, su pensi bé....
image/svg+xml