El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Els nacionalistes espanyols s’esveren per les promeses dels diputats sobiranistes
  • CA

Déu n’hi do l’esbroncada d’aquest migdia durant la jura o promesa de la Constitució dels Diputats. El primer rebombori s’ha fet sentir en la promesa del càrrec del comú Gerardo Pisarello, que ho ha fet per imperatiu legal, i en català. A mida que prometien els diputats d’ERC o JxCAT, amb fórmules que reivindicaven la llibertat dels presos o l’assoliment de la república catalana, o crits de “no passaran”, els diputats espanyolistes s’han animat amb cops de peus i crits, sofocats amb aplaudiments dels seus companys de files.

 

La flamant presidenta del Parlament, Meritxell Batet, ha hagut de cridar l’atenció a Albert Rivera que es posava les mans al cap i posava el crit al cel per les promeses. Els diputats de Vox, en canvi, juraven “per Espanya”. Han rebut aplaudiments. En acabar les promeses, Rivera ha demanat la paraula i ha exigit a Batet que “defenses a tots els membres de la cambra” perquè havien parlat “de presos polítics” i havien atacat les institucions de l’Estat. “No aconseguireu humilar aquesta cambra”, ha etzibat Rivera assenyalant els diputats independentistes catalans presos. Batet no li ha reconegut la protesta basada en l’article 72 del Reglament. Batet no ha donat més paraules i ha avalat les promeses. De fet, Pablo Casado no l’ha demanada. Una decisió que es pot entendre com un trencament d’unitat de la dreta espanyola. Casado s’ha estimat més no embolicar-se amb la posició de Rivera i ha preservat la institució parlamentària. En aquest sentit, ha marcat la diferència amb Rivera i s’ha estimat més mantenir la institució abans que embolicar la troca només iniciar la legislatura. 

 

El cap de files d’ERC, Oriol Junqueras, ha promès amb la fórmula “des del compromís republicà, com a pres polític i per imperatiu legal”.  El seu lloc tinent a Madrid, Gabriel Rufián, ha utilitzat la fórmula “per la llibertat dels presos iexiliats polítics, per la República catalana, sí, prometo”. Els diputats de JxCAT han unificat la fórmula: “Ho prometo per imperatiu legal amb lleialtat al mandat democràtic de l’1 d’octubre i al poble de Catalunya”

 

En acabar la sessió, el líder de Vox, Santiago Abascal, ha titllat les promeses “d’arengues colpistes” i ha lamentat que Espanya no tingui una “legislació per defensar-se” i permeti els acusats de rebel·lió presentar-se a les eleccions. De fet, els ha acusat i per complicitat a Batet, de cometre un “frau de llei”. Per la seva banda, Rufián ha destacat que “sigui noticia” que dos polítics com Junqueras i Pedro Sánchez s’emplacin a enraonar. A més, ha lamentat la situació que la policia hagi hagut d’acompanyar al lavabo a un dels presos polítics així com el comportament dels diputats de Vox. “Que facin soroll per no deixar escoltar les promeses a la Constitució és feixisme”, ha emfatitzat. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa