El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Els municipis independentistes es reorganitzen
  • CA

Amb mig any de d’endarreriment, aquest matí ha començat l’assemblea general de l’Associació de Municipis per la Independència. Un acte que se celebra a Manresa, a escassos 7 quilòmetres de la presó de Lledoners, on hi estan engarjolats 9 presos polítics, per defensar l’objectiu de l’AMI. Un cónclave que ha de servir per renovar la direcció de l’entitat – després d’unes renyides municipals dins l’independentisme- i per resituar l’entitat dins el GPS del procés sobiranista. Una entitat que ha sentit de prop l’alè de l’Estat amb ensurts i centenars de batalles judicials.

 

El cicle polític tens i rebregat i una acció fiscalitzadora de l’Estat als alcaldes sobiranistes, ha deixat la germana petita de les entitats independentistes arraulida en el procés tot i el seu potencial polític per fer la guitza a l’Estat. De fet, l’AMI una associació d’ajuntaments -la primera estructura creada per l’Estat liberal espanyol- que posa en dubte la mateixa estructura institucional de l’Estat.

 

La benvinguda ha estat a càrrec de Valentí Junyent, alcalde de Manresa per JxCAT tot i que temporal, perquè el juny de l’any vinent deixarà l’alcaldia al republicà Marc Aloy. La capital bagenca va deixar el postconvergent a quatre vots del d’ERC. I van arribar a un pacte de cavallers, en un municipi clau per simbolisme i pel seu historial socialista. Junyent, que va tenir molts problemes amb l’estelada de l’ajuntament, ha demanat a l’AMI “refermar l’aposta democràtica pels drets cívics i polítics de manera cívica i pacífica per donar resposta a la demanda del poble de Catalunya per exercir el dret a l’autodeterminació i assolir la república catalana”.

 

Per la seva banda, el president de l’entitat i candidat a la reelecció,  Josep Maria Cervera, ha proposat als alcaldes adherir-se a la moció aprovada ahir al Parlament que condemnava la presó preventiva dels set CDR. La unanimitat s’ha deixat veure en posar-e l’auditori dempeus per aplaudir i cridar “Llibertat”. De fet, comença a ser habitual que cada assemblea de l’AMI coincideixi amb accions repressives de l’Estat. L’anterior, celebrada a Cervera, va coincidir amb l’entrada de la Guàrdia Civil a la seu d’Òmnium. “No perquè l’Estat espanyol vulgui regularitzar aquesta repressió no vol dir que l’haguem de normalitzar”, ha clos Cervera.

 

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa