El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Els Mossos van fer el sord a la demanda del Govern per controlar duanes
  • CA
El mail dels Mossos intern sobre la reunió amb Salvador
El mail dels Mossos intern sobre la reunió amb Salvador | Quico Sallés

 

 

El relat de la Guàrdia Civil per convèncer a Pablo Llarena que els Mossos eren part activa en la preparació de la independència es desmunta en detalls de la mateixa instrucció. Com exemple gràfic, el desentès per part dels comandaments dels Mossos per tal de crear un “servei d’intel·ligència” econòmica i planificar el “control de les duanes”. Així es comprova en un mail intern dels Mossos, al que ha tingut accès El Món, en què es detalla una reunió del 31 de juliol de l’aleshores Secretari d’Hisenda, el republicà Lluís Salvadó, i membres de la cúpula dels Mossos i d’Interior. 

 

La trobada es va celebrar al departament d’Interior i, a més de Salvadó, hi participava el llavors comissari Rafel Comes, Cap de la Comissaria General d’Investigació Criminal; el secretari d’Interior, Cèsar Puig i el cap de l’Área dedelictes económics de la Divisió d’Investigació Criminal. En aquella trobada, segons el correu intern que s’ha aportat a la causa per sedició contra el Major Josep Lluís Trapero i la cúpula d’Interior, Salvador va plantejar “escenaris de col·laboració” entre el departament d’Hisenda i el d’Interior, entre les que hi havia el control duaner. És a dir, el control econòmic de les fronteres. 

 

Així a dos mesos del referèndum, el responsable polític de la Hisenda catalana va assenyalar que amb les competències actuals “el frau estava controlat”. Ara bé, que restava pendent el “repte de la investigació d’ámbit internacional a fi de detectar patrimoni ocult a l’estranger”. Ara bé, el mateix comissari Comes detalla en el mail, que remet a Trapero i a comandaments responsables de la Investigació Criminal com l’intendent Antoni Verger Sans o el sots cap de la unitat Alfons Sarrias, que Salvador “no concretava quines accions proposava”. Així, Comes insisteix que la seva “percepció era que per a Salvador l’àmbit rellevant era de futur…”. Uns punts suspensius que demostren el poc interès que despertava la qüestió.

 

És en aquest punt, que el comissari Comes relata en el correu que Salvador va exposar que calia “dissenyar procediments i estructures d’intel·ligéncia a fi de detectar i lluitar contra el blanqueig de capitals i el control de duanes en un escenari de futur amb plenes competéncies”.  És a dir, en un estat independent.  De tota manera, Comes indica que “cal destacar que el Secretari d’Hisenda era poc clar en la seva exposició” i per tant “no ha aportat més informació”.

 

En el mateix mail, però, els Mossos i la cúpula d’Interior fan el sord a la demanda de Salvadó. De fet, el secretari d’Interior, va advertir a Salvador que aquella trobada “potser no era l’adequada”. Així, entenia que aquell tipus de reunions havien de ser més operatives i que per plantejaments “estratègics” calia una altra via a través del director general de la Policia i el Major. Tot i la cordialitat amb què va acabar la trobada no se’n va fer cap més per un escenari de futur de control de duanes, la màxima expressió del control efectiu del territori. 

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa