Els manifestants volen explicacions: "On estan les estructures, les estructures on estan?"

Unes urnes de l'1-O arriben al Parlament, entre crits de "Torra dimissió", "Buch dimissió", "desobeïu o dimitiu" i "fora Mossos feixistes"

Les urnes arriben al Parlament
Les urnes arriben al Parlament | Jordi Borràs

 

Ha passat exactament un any. Un any en què el Govern que va promoure l'1-O, tret d'alguns consellers, està entre reixes o a l'exili, i també hi són els líders de l'ANC i Òmnium, peces clau de la mobilització pacífica, i la presidenta del Parlament que va permetre el debat polític i la votació de les lleis del referèndum i de transitorietat jurídica i fundacional de la República. En un any, no només ha canviat el Govern –Madrid va impedir la restitució dels consellers, sinó que hi ha molts nous diputats provinents de la societat civil i no de les estructures de partit i ja no hi ha una llista unitària independentista. Però hi ha també un canvi: la unitat sense fissures entre el carrer i les institucions, una comunió inèdita al país i també a Europa, que tenia, a més, un altre fet excepcional, l'orgull ciutadà per la seva policia, que no només havia gestionat amb èxit els atemptats de l'agost, amb el Major Trapero al capdavant, sinó que havia gestionat la jornada de l'1-O com una policia democràtica, sembla que s'ha esfumat.  "Vam cooperar i no vam competir, així vam superar totes les adversitats, i només si recuperem aquest esperit de l'1-O i el 3-O serem capaços de superar els atacs". La reflexió, feta per una ciutadana anònima dalt de l'escenari posat a les portes del Parlament, dibuixa exactament aquesta unitat que ara el carrer diu que troba a faltar entre els partits independentistes.

 

 

I què ha passat en un any? La ciutadania continua reivindicant el resultat del referèndum i la llibertat dels presos polítics i exiliats, però exigeix als líders independentistes que compleixin amb el mandat de l'1-O tal i com van prometre. La frase "On estan les estructures, les estructures on estan?" és clara i nítida, recordant que el Govern de Carles Puigdemont assegurava que tenia preparades les estructures d'Estat per convertir-se en un estat independent. I pretén rememorar també la unitat al carrer per superar amb humor el setge de l'Estat espanyol, les seves estructures d'estat i clavegueres per intentar impedir el referèndum fent registres a impremtes i locals d'arreu del país buscant les paperetes del referèndum.

 

 

I per exhibir el descontentament, han arribat a les portes del Parlament urnes de gairebé totes les poblacions del país de la mà de ciutadans anònims, que han vingut des de la plaça de Catalunya acompanyades de milers de manifestants. Després de molts actes institucionals i commemoracions oficials durant el dia, el carrer ha pres el control de les darreres hores de la jornada per deixar clar als governants independentistes que el poble no afluixa però que ells han de triar: "Desobeïu o dimitiu", es podia llegir en diversos cartells dels manifestants que esperaven a les portes del Parlament. I encara més: "Polítics sou traïdors", "Via unilateral ja", "Aquest Parlament no ha fet la seva feina!", "Ja no ens creiem les vostres mentides", clamaven pocs minuts abans que el president Torra i el president del Parlament, Roger Torrent, hagin baixat dels seus despatxos a escoltar les intervencions d'una desena de persones anònimes que han llegit frases relacionades amb l'1-O.

 

 

 

Les dues màximes autoritats del país s'han mantingut en un segon pla, amb cara de circumstàncies, en un lateral de l'escenari i sense fer intervencions, per tal de donar protagonisme als ciutadans. Però això no ha servit perquè se'ls perdonés una xiulada ensordidora acompanyada d'alguns altres missatges: "Heu abusat de la nostra paciència i el nostre pacifisme. Obeïu o marxeu", es podia llegir. I fins i tot, el president Torra ha sentit com demanaven la seva dimissió. La raó? Que no compleix amb el mandat que va prometre, però també que no faci dimitir el conseller de l'Interior, Miquel Buch, després que aquest cap de setmana els Mossos carreguessin contra manifestants antifeixistes que protestaven per la manifestació de policies i guàrdies civils que es vantaven d'haver apallissat ciutadans l'1-O en nom de la unitat d'Espanya. I és que en aquest any els Mossos han passat també de l'amor a l'odi. Pancartes de "Fora Mossos feixistes" i "Buch dimissió, República ara" han tingut un protagonisme important.

 

 

Tots aquests crits i xiulades s'han combinat amb un altre clam de "Vaga, vaga, vaga general!", que ha tingut també un gran seguiment. Cartells i consignes que, a diferència de les manifestacions pels presos polítics i exiliats, han tingut un to marcadament crític cap als representants institucionals de l'independentisme.

 

 

I quan havien d'intervenir els onze representants del poble, la presentadora ha hagut de fer callar els manifestants: "Us demano que, per respecte a les persones que us representen –ciutadans anònims- els deixeu parlar", després que continuessin els crits de "Torra dimissió" i "Buch dimissió".  I finalment, una nova consigna: "Ocupem el Parlament!" i una petició concreta: "Volem un Govern que faci República". I aplaudiments forts quan un dels participants ha demanat "unitat" i ha demanat a l'executiu de Torra que "abandoneu l'autonomisme i la submissió a l'Estat espanyol, o dimitiu. Els nostres vots no són un xec en blanc".

 

 

I per acabar-ho d'amanir, una representació de Ciutadans ha esperat que acabés la concentració per sortir del Parlament, on hi era des de les 18h, quan havia convocat una roda de premsa. Ha esperat gairebé tres hores, i ha sortit escortat. I aleshores ha aconseguit la foto de l'escridassada i els insults per part dels concentrats. 

 

Comentaris