El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Els lletrats del Parlament matisen la reforma del reglament
  • CA

 

 

La junta de lletrats del Parlament ha presentat un informe amb observacions i propostes tècniques i jurídiques dirigides a la Mesa del Parlament per tal que les tingui en compte en relació a la llei de reforma del reglament, que avalen JxSí i la CUP, i que permetrà, entre altres qüestions, aprovar lleis pel procediment de lectura única. L’informe, que no és vinculant, arriba després que la comissió de reforma del reglament ja ha acabat els seus treballs i ha emès un dictamen final, un fet que no és gens habitual, i que ha sorprès JxSí. Amb tot, el grup parlamentari considera “oportunes” les observacions, i les estudiarà. L’informe dels lletrats arriba també després que C’s i el PSC hagin dut al Consell de Garanties Estatutàries el dictamen de la comissió, un fet que n’endarrereix la seva aprovació, perquè el Consell disposa d’un mes per pronunciar-se.

 

 

Un dels apunts que fa l’informe es refereix al tràmit de lectura única i a la possiibilitat d’alterar l’odre del dia d’un ple, que els grups de l’oposició van denunciar que vulnerava els drets dels grups de l’oposició. “Podria comportar l’omissió de tràmits a priori establerts pel Reglament que estan concebuts per exercir els seus drets bàsics, especialment quan es tracta de membres de les minories parlamentàries. L’efectivitat d’aquests drets dependria en aquest cas d’una majoria parlamentària que disposaria “de facto” del poder d’excloure la realització de tràmits establerts pel Reglament en garantia dels drets dels diputats i dels grups parlamentaris”, diu l’informe.

 

 

En aquest sentit, els lletrats adverteixen que hi ha sentències del TC que estableixen que la reducció dels temps de tramitació pot tenir rellevància constitucional, fins al punt d’alterar de forma substancial el procés de formació de la voluntat de la cambra, “la qual cosa podria afectar l’exercici de la funció representativa inherent a l’estatut del parlamentari”. I també avisen que de la rellevància constitucional que podria tenir, “pel que fa al ius in officium dels parlamentaris, prescindir d’alguns dels tràmits necessaris o privar als diputats o als grups parlamentaris de les facultats reglamentàriament establertes”.

Junts pel Sí i la CUP donaran llum verda al reglament | jordi borràs

 

 

L’informe recomana estudiar algunes de les esmenes presentades per l’oposició, com ara que el reglament deixi clar el dret de les formacions a reclamar un dictamen del Consell de Garanties Estatutàries de totes les lleis que es tramiten per lectura única. Aquest fet, però endarreriria el termini d’aprovació, si no és que es reduieix el termini d’un mes perquè s’emeti un dictamen. En relació a la potestat d’una majoria parlamentària per alterar l’odre del dia d’un ple per incloure-hi una votació d’una proposició de llei podria “provocar que s’inclogui qualsevol tramitació sense que hagi passat els tràmits”, avisen els lletrats. I ho comparen amb el Congrés dels Diputats, on es necessita unanimitat per alterar l’ordre del dia. 

 

 

Sigui com sigui, els informes que emeten els lletrats del Parlament no són vinculants, de manera que JxSí i la CUP tenen via lliure per aprovar la reforma del reglament. Tots els partits de l’oposició han apelat a aquest informe per assegurar que la reforma és inconstitucional i vulnera els seus drets com a diputats. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa