Els Jocs Mediterranis només van vendre el 15% de les entrades

El balanç provisional del pressupost operatiu es tanca amb un superàvit d'uns 152.000 euros

 

Els Jocs Mediterranis de Tarragona 2018 van vendre 28.490 entrades, un 15% de les 194.000 disponibles durant les cerimònies i les competicions. La venda de tiquets va permetre ingressar 520.000 euros, tot i que la previsió era que fossin uns 1,7 milions. Tres mesos després, aquest dimecres el regidor comissionat dels Jocs, Javier Villamayor, i el director executiu de la Fundació, Víctor Sánchez, han admès que les xifres estan per sota de les expectatives. Tot i això, l'organització s'ha felicitat pel fet que el pressupost operatiu s'hagi tancat provisionalment amb un superàvit de 152.000 euros. "Hem estat austers, rigorosos i professionals, i hem gastat allò que teníem", ha afirmat el regidor.

 

L'organització dels Jocs ha anunciat aquest dimecres algunes de les principals xifres de l'esdeveniment celebrat a finals de juny. El balanç confirma la poca afluència de públic que va haver-hi, en general, a les competicions. Només es van vendre un 15% de les entrades disponibles. En concret, la cerimònia d'inauguració va sumar 6.925 tiquets venuts i, la de cloenda, tot just 2.367. Les proves més concorregudes van ser les d'atletisme, futbol masculí, gimnàstica artística, voleibol i natació, que van superar o fregar les 2.000 entrades. Per contra, el piragüisme només en va vendre 21, el rem 32 i la lluita lliure 81

 

Tant el regidor Javier Villamayor com el director executiu de la Fundació Tarragona 2017, Víctor Sánchez, han admès que les xifres van quedar molt per sota de les previsions i que si no en van fer més promoció va ser per una qüestió "d'austeritat". A més, la comercialització de marxandatge va suposar uns ingressos de 22.000 euros, tot i que se'n calculaven 100.000. Tots dos responsables, però, han minimitzat aquests resultats perquè ambdues partides tenien un pes "ínfim" en el pressupost operatiu de 27 MEUR. 

 

Precisament, en l'àmbit econòmic, el pressupost operatiu dels Jocs s'ha tancat amb un resultat positiu de 152.000 euros, a l'espera de l'auditoria del 2018. Destaca que, dels 27,2 MEUR d'ingressos, 12,4 MEUR corresponen a subvencions de les administracions públiques. A més, hi hagut 8,5 MEUR de donacions i 5,1 MEUR en concepte de patrocinis. Javier Villamayor ha subratllat que els Jocs han permès inversions per un import de 67 MEUR i que l'Ajuntament de Tarragona només n'ha assumit 12 MEUR. El regidor ha rebatut aquells que pronosticaven que els Jocs no es farien, que no deixarien llegat i que suposarien un deute". "És fals", ha exclamat en dues ocasions. El regidor ha insistit que, malgrat que hagin pogut cometre errors, han estat austers i rigorosos, i que han gastat en funció d'allò que tenien. 

 

Sánchez ha detallat que, a dia d'avui, encara tenen pendents de pagament factures per un import de 6,3 MEUR. Per contra, estan a l'espera d'aportacions públiques que sumen 4,85 MEUR, en la seva majoria del Consejo Superior de Deportes -3,75 MEUR- i 600.000 euros que els falten de la subvenció de la Unió Europea que rebran quan presentin la justificació. El director executiu de la Fundació ha insistit també que el cost de l'ajornament dels Jocs del 2017 al 2018 es manté per sota del milió d'euros. Villamayor ha confirmat la voluntat de dissoldre la Fundació Tarragona 2017 durant el primer trimestre del 2019. Pel que fa al futur dels equipaments de l'Anella Mediterrània, ha assenyalat que fan seva la proposta de Cs per tal que la gestió pivoti entre el Patronat Municipal d'Esports i l'Empresa Municipal de Desenvolupament Econòmic de Tarragona. D'altra banda, el regidor comissionat dels Jocs ha recordat que en el termini de quinze dies se celebrarà un ple extraordinari sobre l'esdeveniment i també ha garantit que reuniran la comissió informativa i de seguiment amb els grups municipals tants cops com faci falta. 

 

 

Després de la trobada d'aquest dimecres, la majoria dels grups de l'oposició han carregat contra el govern municipal per manca de transparència. Molts d'ells han lamentat que s'hagin assabentat de les principals xifres dels Jocs per la premsa i que no se'ls hagi aportat cap informe per escrit. A proposta de la portaveu d'ICV-EUiA, Arga Sentís, els grups han exigit al govern que es faci una nova reunió prèvia al ple monogràfic sobre els Jocs. 

 

La portaveu de la CUP, Laia Estrada, ha titllat la reunió de "presa de pèl" i d'espai "propagandístic", i ha criticat que el govern jugui al "trilerisme" per parlar de superàvit. El portaveu d'ERC, Pau Ricomà, ha dit que han sortit de la reunió amb més dubtes i ha criticat que encara no tinguin accés a molta informació. En el mateix sentit, el del PDeCAT, Dídac Nadal, ha mostrat cert "desencís" i ha insistit que no descarta recórrer als tribunals si no se'ls ofereixen totes les dades dels Jocs.

 

Comentaris