El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Els detalls de l’acord entre JxCAT i ERC sobre els presos i exiliats suspesos per Llarena
  • CA
El president del Parlament, Roger Torrent, i el vicepresident Josep Costa
El president del Parlament, Roger Torrent, i el vicepresident Josep Costa | ERC

 

El president del Parlament, Roger Torrent (ERC), i el vicepresident de la Cambra, Josep Costa (JxCAT), han comparegut conjuntament per explicar l’acord a què han arribat els dos grups parlamentaris –i que la CUP veuria amb bons ulls- per tal d’afrontar la suspensió dictada el 10 de juliol passat pel jutge Pablo Llarena contra els cinc diputats empresonats (Oriol Junqueras, Raül Romeva, Josep Rull, Jordi Turull i Jordi Sànchez) i també l’expresident Carles Puigdemont, que és a l’exili. 

 

“És una solució per a tots els diputats afectats per la interlocutòria, -inclòs Puigdemont- basada en tres pilars: Cap diputat hagi de deixar la seva acta, que no es pot alterar la majoria parlamentària sorgida de les urnes, i en tercer lloc, que s’asseguri l’efectivitat dels acords presos a la Cambra i dels acords del ple”, així ha resumit l’acord el president Roger Torrent, que ha denunciat ingerències permanents al Parlament: “Hem hagut de trobar espais de diàleg entre les formacions per trobar una solució. Hi hem treballat molt i de forma intensa. No teníem alternativa a l’acord, i ho hem fet integrant totes aquelles expectatives i bondats que tenia cadascuna de les posicions”, ha conclòs el president del Parlament.

 

 

Torrent ha relatat que l’acord s’ha pres a la Mesa: “La Mesa ha aprovat dur aquesta qüestió a la Comissió de l’Estatut del Diputat, acollint-nos a l’autonomia que té aquesta institució per regular-se, i apel·lem també a la separació de poders, imprescindible en qualsevol estat de dret”. El president ha afegit que “volem preservar les majories emanades de les urnes, la dignitat dels diputats afectats i l’autonomia del Parlament de Catalunya a través de l’apel·lació directa al seu reglament”.

 

Per la seva banda, el vicepresident del Parlament, Josep Costa, ha remarcat que “som aquí per la gravíssima situació que viu aquest Parlament en termes de repressió. Hem pres un acord que garanteix l’autonomia del Parlament, la dignitat dels diputats afectats i la separació de poders”. Segons Costa, “es tracta de garantir el dret dels electors i de tots els diputats, tinguin la ideologia que tinguin, i entre aquestes potestats hi ha la de decidir sobre qualsevol supòsit de suspensió de drets de diputats. Es tracta també de preservar la composició del Parlament i no permetre una alteració de les majories”. En aquest sentit, ha explicat que l’article 25 regula clarament els casos de suspensió, i diu que “és el ple qui decideix sobre els drets dels diputats i no pas un jutge o un tribunal”. 

 

Ara seran els grups parlamentaris els que s’han de manifestar a través de la Comissió de l’Estatut, que pactaran un text en funció de les majories. En principi, la majoria independentista està garantida. Sobre si els presos i exiliats podran votar, Costa ha dit que “malauradament, no podran venir al ple perquè són a la presó i a l’exili, i per tant no podem garantir encara que puguin exercir amb normalitat, fins ara es funcionava amb delegació de vot. Caldrà prendre un acord, que encara no podem avançar, sobre aquesta qüestió”. Però Torrent ha afegit que  “és important tenir en compte que primer cal la Comissió i després hi haurà el ple, i nosaltres ens hem compromès a resoldre-ho abans del ple del 2 d’octubre, ara bé, això ho decidiran els grups parlamentaris que tinguin la majoria”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa