El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Els ‘Comuns’ posen el focus en els funcionaris per al referèndum
  • CA

 

 

El coordinador general de Catalunya en Comú, Xavier Domènech, té “predisposició” d’anar a votar al referèndum anunciat per l’1-O, tal com ho va fer el 9-N o al multireferèndum. Així ho ha explicat en una entrevista a RAC1 després que els comuns definissin l’1 d’Octubre com una mobilització pel dret a decidir davant la “negativa al diàleg i la repressió” del PP, sense donar-li caràcter vinculant. En un defensa de la pluralitat interna del seu partit, Domènech ha assegurat que hi haurà sectors que hi participaran i que d’altres ja han anunciat que no prendran part d’un operatiu “que s’acabarà assemblant molt al 9-N però amb un nivell de confrontació molt més alt” amb l’Estat. En aquest context, ha reclamat al Govern que abandoni la “fase declarativa” i aposti per una “major concreció”. Per exemple si “s’interpel·larà o no els treballadors públics” amb una llei del referèndum que pot acabar suspesa pel TC, ha augurat.

 

Domènech ha assegurat tenir “predisposició” a participar a l’1-O a títol personal, però ha reiterat que és portaveu d’un espai més ampli i que el Govern no ha plantejat l’escenari d’una convocatòria formal. A l’espera d’una “operació de seducció” a partir d’ara, el dirigent dels comuns ha assegurat que no només tenen dubtes en la llei del referèndum respecte al paper dels funcionaris . “Té un pròleg i una explicació dubtosa jurídicament i planteja coses que haurien de ser motiu de debat”, com per exemple “declarar la independència sense un mínim de participació”, ha apuntat.  Domènech ha assegurat que el seu espai no es mou respecte de l’1-O en termes “d’èxit electoral o no” sinó perquè assumeixen una “pluralitat” interna que veuen reflectida també a la societat catalana. “Tan legítim és qui voti que ‘sí’ com qui voti que no, com els que han decidit no votar”, una opció que “mereix una reflexió dels que han fet la proposta”. 

Aquest cap de setmana, la coordinadora nacional de Catalunya en Comú (CatComú) ha fixat que l’1 d’octubre és una “mobilització” i no un referèndum amb caràcter vinculant. La nova confluència remarca que la proposta del Govern “no és una proposta de resolució de conflicte” sinó “d’afirmació de sobirania de Catalunya i del dret a decidir enfront de la negativa del PP”, i és en aquest context que els ‘Comuns’ posposen per als propers mesos el debat sobre si fer una crida a la participació.

 

 

La coordinadora ha decidit el posicionament del partit sobre el referèndum de l’1-O sobre tres documents. A més del que s’ha acabat imposant, hi havia un altre que demanava fer campanya per la participació de forma “crítica” i un darrer que se centrava a rebutjar qualsevol tipus de participació. El document de no participar s’ha retirat durant el debat i el de la coordinadora s’ha imposat per una àmplia majoria.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa