El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Els comuns avisen que el referèndum només serà legítim amb garanties democràtiques
  • CA

 

La coordinadora de Comunicació i portaveu de Catalunya en Comú, Elisenda Alamany, ha advertit que el referèndum només tindrà “potència i legitimitat” si se’n compleixen les garanties democràtiques que els comuns veuen indispensables: apel·lar grans majories, reconeixement internacional i que sigui “efectiu”. En aquest sentit, Alamany ha advertit que els Catalunya en Comú no pretenen “rebaixar les condicions” en la reunió d’aquest del Pacte Nacional pel Referèndum (PNR). “Ens alegrem de reprendre el referèndum en un espai transversal”, ha afegit en declaracions als mitjans aquest dilluns. De fet, van ser els comuns qui va reclamar mantenir viu el Pacte després de no assistir a la cimera de Govern i partits de dilluns passat.

 

La portaveu dels comuns ha apuntat que la reunió del Pacte torna a posar en valor “el 80% de la ciutadania que vol decidir el futur” polític de Catalunya. “I des de Catalunya en Comú no rebaixarem les condicions perquè el referèndum sigui “efectiu”, ha advertit Alamany en declaracions als mitjans. En aquest sentit ha recordat que volen que el referèndum apel·li grans majories, que tingui reconeixement internacional i que compleixi “garanties democràtiques”. Els comuns, que insisteixen que seran a “qualsevol mobilització” que defensi el dret a decidir, entenen també que en el marc del Pacte es poden generar “propostes consensuades”.

 

“La pregunta no és si és unilateral o no”, ha afegit la portaveu abans que es reunís l’executiva. Sinó que, de nou, compleixi un seguit de condicions, és a dir, “si tindrà potència i legitimitat per acatar la voluntat de que decideixi la gent”, ha afegit. De moment, però, ha insistit, es desconeix quin és el format del referèndum que vol impulsar el Govern i que només quan en sàpiguen més detalls ho valoraran “col·lectivament” –han fixat el debat per a principis de juliol. En aquest context, ha reclamat un referèndum “sense adjectius”. “Nosaltres no tenim potestat per si més o menys vinculant sinó que unes garanties democràtiques ho faran”, ha afegitAlamany ho ha dit minuts abans que es reuneixi l’executiva dels comuns aquest dilluns, en la trobada setmanal.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa