El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Els Comuns a l’independentisme: “Només parlen de legitimitats”
  • CA

 

Catalunya en Comú Podem ha arribat al ple de desbloqueig amb la missió de fer un bany de “realitat” a l’independentisme. “No hi ha restitució possible. La presidenta del Parlament ja no ho és, el vicepresident Junqueras és a la presó i altres en llibertat condicionada, i la població roman impactada per l’1-O”, ha dit el líder dels Comuns, Xavier Domènech, que ha dedicat part del seu discurs a denunciar que l’independentisme “ja ni tan sols parla de fulls de ruta, només de legitimitats, però el país necessita avançar i ells no estan fent res, estan atrapats en un present fictici”, ha dit en relació a la proposta de resolució de JxCAT, que pretén legitimar Carles Puigdemont perquè tiri endavant la República des de l’exili.  

Domènech, que ha defensat una proposta de resolució en què es demana que el Parlament, “com a representant legítim i legal del poble de Catalunya es refermi en el model d’escola pública catalana, i que Ensenyament no renovi els concerts amb escoles que segreguen”, ha lamentat que tant els unionistes com els independentistes pretenen deixar fora “una part de la societat”, i ha avisat JxCAT, ERC i la CUP que  “el debat legitimista no porta enlloc, és massa clar que no hi ha perspectiva de futur perquè el debat legitimista –restituir Puigdemont i la legitimitat republicana- és la negació de l’existència d’una proposta política real per recuperar l’autogovern”.

 

De fet, per als Comuns, la proposta, mai verbalitzada per JxCAT, d’investir Jordi Sànchez, va en la línia de continuar bloquejant el país per la dèria legitimista: “Jordi Sànchez té tot el dret a ser investit, però sabem que no serà fàcil. O s’utilitza l’autogovern com una eina per denunciar legítimament una situació d’absoluta anormalitat democràtica, com ho fem nosaltres, o es fa per fer boicot a l’Estat, tot i que el boicot no li fan a l’Estat sinó a tots els catalans”, denuncia Domènech. “O recuperem l’autogovern de Catalunya com a eina per a tots i començar a caminar plegats, o ens encallarem en suposades sortides legitimistes”, ha sentenciat. El líder de Catalunya En Comú Podem també ha insistit que “si Puigdemont no podia anar als despatxos de Palau perquè és fora de Catalunya, com expliquen que proposaran un candidat que és a la presó?”

 

El text de resolució dels Comuns també estableix que “el president del Parlament, com a única autoritat del país elegida fora del 155 fins ara, emprengui totes les accions necessàries per al desbloqueig”, i que el Parlament “declari la urgència de l’establiment d’un Govern efectiu a partir d’una presidència elegida pel Parlament per encarar el restabliment de l’autogovern de Catalunya”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa