El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Els aturats de llarga durada ja suposen més del 45% de tots els desocupats
  • CA

El tercer trimestre d’aquest any els catalans que portaven més d’un any sense trobar feina ja sumaven 304.900 persones, cosa que suposa el 45,55% del total dels desocupats, que segons l’Enquesta de Població Activa (EPA) arribaven en aquest període a 669.400 persones.

El pes d’aquest col·lectiu de llarga durada en el conjunt de l’Estat ocupava el 43,07% del total dels aturats, dos punts percentuals per sota del registre català. Els aturats expulsats del mercat de treball en el primer xoc de la crisi durant l’exercici del 2008, majoritàriament procedents del sector de la construcció, s’han enquistat a l’atur i es van desplaçant sense remei trimestre a trimestre en el sí de les estadístiques de l’EPA.

El catedràtic d’Economia Aplicada de la Universitat Autònoma de Barcelona, Josep Oliver, manifesta la seva profunda “preocupació” per l’enquistament de les persones que porten més d’un any a l’atur i es mantenen fora del mercat de treball.

Oliver considera que els pròxims anys, amb una previsió de creixement de l’economia molt debilitada, la lenta creació d’ocupació no podrà absorbir aquest col·lectiu que mes que passa a l’atur augmenta les seves dificultats per recuperar les “capacitats” i els “hàbits” d’un treballador actiu, cosa que suposarà un greu “llast” per recuperar-los.

Durant els dos anys de crisi i de recessió, el nombre de persones aturades de llarga durada, els que superen més d’un any sense feina, s’ha multiplicat per sis a Catalunya, passant de les 53.700 persones el tercer trimestre del 2008, moment en que va fer fallida la banca Letman Brothers als Estats Units, a les 304.900 del tercer trimestre d’aquest any.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa